Ο παραγωγός Μ. Νάιτ Σιαμαλάν παρουσιάζει την ταινία “Οι Παρατηρητές” σε σενάριο και σκηνοθεσία της Ισάνα Νάιτ Σιαμαλάν.

«Οι Παρατηρητές» είναι βασισμένοι στο μυθιστόρημα «TheWatchers» του Α.Μ. Σάιν. Ηταινία ακολουθεί τη Μίνα, μία 28χρονη καλλιτέχνιδα που βρίσκεται χαμένη σε ένα αχανές, αχαρτογράφητο δάσος στη δυτική Ιρλανδία. Όταν η Μίνα βρίσκει καταφύγιο, καταλήγει αιχμάλωτη μαζί με τρεις άγνωστους, τους  οποίους κάθε νύχτα παρακολουθούν μυστηριώδη πλάσματα.

Μπορεί να μην τα βλέπεις, αλλά εκείνα βλέπουν τα πάντα.

Mε το που θα δείτε Ίσάνα Νάιτ Σιαμαλάν στη σκνοθεσία, είναι λογικό και αναμενόμενο να γίνουν οι συνειριμοί για τις σκηνοθετικές ικανότητες της κόρης του Νάιτ Σιαμαλάν και οι συγκρίσεις με τον πατέρα της.

Είναι όμως και άδικο στο ντεμπούτο της.

Το μεταφυσικό θρίλερ «Τhe Watchers», είναι μια ταινία ψυχολογικού -κυρίως- τρόμου, όπου διάφορα τέρατα που ζουν στο δάσος, παρακολουθούν τέσσερις ανθρώπους που βρίσκονται σε ένα κτίσμα με τράστια γυάλινη πρόσοψη, ώστε θεωρητικά μπορούν εύκολα να δουν οι μεν τους δε.

Πως βρέθηκαν έμβια όντα και κτίσματα εκεί, είναι ένα από τα μυστήρια που μένει να απαντηθούν.

Είναι και αρκετά άλλα και η Σιαμαλάν φορτώνει με αυτά το σεναριακό της ιστό, δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά να δώσει εξηγήσεις και δείχνει να μαγνητίζεται από μια μυστικοπάθεια σε αφήγηση, φωτογραφία και σκηνοθετική προσέγγιση, η οποία ενισχύεται από την τουλάχιστον αδιάφορη ερμηνεία της Ντακότα Φάνινγκ που συνεχίζει σταθερά φυσικά μπροστά τον φακό, όμως εδώ δείχνει σαν να έχει ελάχιστη καθοδήγηση και τελικά μάλλον εκνευρίζει παρά καθυποβάλει.

Η Σιαμαλάν ποντάρει λοιπόν στο μυστήριο που αιωρείται στην ατμόσφαιρα, αλλά δεν οδηγεί σε αντίστοιχα συναρπαστικές εξηγήσεις και αποκαλύψεις ώστε να εξιτάρει.

Yπερβολική επεξηγηματικότητα και διδακτισμός σε συνδυασμό με ετεροπαραβολές, αποσυντονίζουν τη λογική της παρακολούθησης, την ίδια στιγμή που τεχνικά τουλάχιστον, το φιλμ στέκει ικανοποιητικά σε κατασκευή παλαιομοδίτικης folk horror ατμόσφαιρας που ικανοποιεί περισσότερο με την προοπτική της, παρά με το τελικό της αποτέλεσμα, ούσα μη στοχευμένη επί της ουσίας.

Πρώτη δημοσίευση: 6 Ιουνίου 2024, 18:23
Ενημέρωση: 13 Ιουνίου 2024, 00:25
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The watchers (Οι παρατηρητές)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
102
Εταιρία διανομής: 
Release: 
6 Ιουνίου 2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προσκλήσεις: K-Crime

Προσκλήσεις: K-Crime

Το MOVE IT και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σας προσκαλούν στο κινηματογραφικό αφιέρωμα K-Crime, με εννέα νέο-νουάρ...
16 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
93695
Tanweer
6200
Film Group
5450
Feelgood
3993
Wicked little letters, από την Spentzos Wicked little letters, από την Spentzos