Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου No 10: Τα βραβεία του
To Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διοργανώθηκε για 10η χρονιά και χθες απένειμε τα βραβεία στην τελετή λήξης που διοργανώθηκε στον κινηματογράφο Babylon, με παρουσιάστριες την δημοσιογράφο και documentarist Μαρία Κουφοπούλου και την Διευθύντρια του φεστιβάλ Σοφία Σταυριανίδου, που περιείχε μια μικρή ανασκόπηση όσων περάσαμε, είδαμε, ακούσαμε, γνωρίσαμε και μάθαμε μέσα σε ένα πενθήμερο γεμάτο ελληνικό σινεμά.
ΣΧΕΤΙΚΑTo 9ο Greek Film Festival in Berlin μοίρασε τα βραβεία του
Την Κριτική Επιτροπή Emerging Greeks & Documentary Competition απάρτισαν οι Simone Baumann (Head - Γενική Διευθύντρια της German Films), Dr. Martin Blaney (δημοσιογράφος) και Νίκος Σμπιλίρης (παραγωγός, Boo Productions).

Το βραβείο Emerging Greeks Award, που συνοδεύεται από το ποσό των 1.000 ευρώ – χορηγία του Ertflix International – κέρδισε η ταινία Κρέας του Δημήτρη Νάκου με την εξής αιτιολογία: «Το βραβείο Emerging Greeks Award απονέμεται σε μια μεγάλου μήκους ταινία – την πρώτη μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη – που κατάφερε να διατηρήσει την προσοχή μας καθ' όλη τη διάρκεια μιας συναρπαστικής και γρήγορου ρυθμού ιστορίας εγκλήματος, ενοχής και τιμωρίας, αποτελώντας μια σύγχρονη εκδοχή της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Το μοναδικό οπτικό στυλ και η δραματουργία της ταινίας, καθώς κι οι αξιομνημόνευτες και εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών μάς εντυπωσίασαν. Το βραβείο απονέμεται στο αγροτικό, οικογενειακό δράμα Κρέας του Δημήτρη Νάκου». Το βραβείο παρέλαβε ο Δημήτρης Νάκος, σκηνοθέτης της ταινίας.
Το Βραβείο Documentary Award, που συνοδεύεται από το ποσό των 500 ευρώ – χορηγία της Musou Music Group – κέρδισε το ντοκιμαντέρ Tack της Vania Turner με την εξής αιτιολογία: «Το Βραβείο Ντοκιμαντέρ απονέμεται σε μια ταινία που επιδεικνύει υψίστου βαθμού ευαισθησία στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το θέμα της˙ ένα θέμα που δεν αποτελεί μόνο ελληνικό ζήτημα, αλλά ένα ζήτημα παγκόσμιας σημασίας και ενδιαφέροντος, για ένα κοινό που βρίσκεται πολύ πιο πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Η σκηνοθέτις ακολουθεί στενά δύο θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στον αγώνα τους για δικαίωση, αναδεικνύοντας παράλληλα τον αντίκτυπο αυτών των αποκαλύψεων στους οικείους τους. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί η καλλιτεχνική προσέγγιση της σκηνοθέτιδας με τη χρήση σκηνών με κινούμενα σκίτσα, ώστε να μπορέσει να συμπεριλάβει γεγονότα που έλαβαν χώρα στη δικαστική αίθουσα και δεν μπόρεσε να καταγράψει με την κάμερά της. Το βραβείο ντοκιμαντέρ απονέμεται στην ταινία Tack της Vania Turner». Το βραβείο παρέλαβε η Vania Turner, σκηνοθέτις της ταινίας.

Την Κριτική Επιτροπή Short Films στελέχωσαν οι Pierpaolo Festa (publicist, head of Crew United Italy), Karen Cifarelli (παραγωγός, talent agent) και Mάριος Γαβρίλης (ηθοποιός, voice actor).
Το Βραβείο Short Film Award, που συνοδεύεται από το ποσό των 500 ευρώ – χορηγία του Illuseum Berlin – κέρδισε η ταινία Honeymoon του Άλκι Παπασταθόπουλου με την εξής αιτιολογία:
«-Για πού ταξιδεύεις;
-Στη Γαλλία πάω.
-Διακοπές;
-Σε μια φάρμα πάω να δουλέψω.
-Και τι ακριβώς θα κάνεις στη φάρμα;
-Θα μαζεύω σταφύλια και φράουλες.
-Καλά, κι εδώ μια χαρά πορτοκάλια έχει.
-Όχι, αν είσαι σαν κι εμάς, δεν έχει πορτοκάλια...»

«Αυτή ήταν η ατάκα που μας άγγιξε, αποτυπώνοντας την ουσία μιας ταινίας που μας υπενθυμίζει την πραγματικότητα που βιώνει η trans κοινότητα και την ανάγκη να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ισότητα και την ένταξη. Πάντα. Παντού. Η συγκινητική υποκριτική και το καθοριστικό μοντάζ επιτρέπουν στο κοινό να ταξιδέψει μαζί με τους χαρακτήρες. Να νιώσει την οικειότητα και την ευαλωτότητα, σαν να είναι μια προσωπική εμπειρία. Οι σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων ήταν διασκεδαστικές, αυθεντικές και συγκινητικές. Αυτό που θα μπορούσε να είναι μια ιστορία για θύματα έγινε μια ιστορία για ηρωίδες και ήρωες. Η κριτική επιτροπή απονέμει με υπερηφάνεια το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους, που χορηγείται από το Illuseum Berlin και συνοδεύεται από το ποσό των 500 ευρώ, στο Honeymoon του Άλκι Παπασταθόπουλου». Το βραβείο παρέλαβε η Νάσια Συντέτα, πρωταγωνίστρια της ταινίας.
Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στην ταινία Scorched Earth της Μαρκέλας Κονταράτου με την εξής αιτιολογία: «Θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε μια ειδική μνεία σε μια ταινία που μέσα από τη γυναικεία ματιά, μετέτρεψε μια απλή ιστορία διαμονής κοντά στη θάλασσα σε θρίλερ με μια απροσδόκητη ανατροπή στο τέλος. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να απονείμουμε την ειδική μνεία στην ταινία Scorched Earth της Μαρκέλας Κονταράτου». Την Ειδική Μνεία παρέλαβε η Karen Cifarelli, μέλος της κριτικής επιτροπής Short Films.
Στις σκηνοθέτριες και τους σκηνοθέτες των νικητριών ταινιών των κατηγοριών Documentary και Short Films, η Crew United Greece προσέφερε μια 3ετή συνδρομή ως Premium Μέλος στην Crew United, τη διεθνή πλατφόρμα επαγγελματιών του κινηματογράφου.

Ταινία λήξης ήταν η ταινία Νυχτερινός Εκφωνητής του Ρένου Χαραλαμπίδη, που ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, γερμανική πρεμιέρα. Παρόντες για Q&A μετά την προβολή ήταν ο πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης Ρένος Χαραλαμπίδης, ο παραγωγός Άγγελος Βενέτης και η πρωταγωνίστρια Μαργαρίτα Αμαραντίδη.
Φωτό: Joe Doe Photography & design, Lefteris Koumaras
ΣΧΟΛΙΑ
Εμφάνιση σχολίων