Αφιέρωμα: Δίδυμες ταινίες

Δημοσίευση: 26 Απριλίου 2025, 14:02
Συντάκτης:

Τι εννοούμε λέγοντας δίδυμες ταινίες; Υπάρχουν πράγματι τέτοιες; Και όμως υπάρχουν. Δίδυμες ταινίες (twin films) ονομάζονται εκείνες που καταπιάνονται με το ίδιο ή σχεδόν το ίδιο θέμα, με μικρή χρονική διαφορά στην κυκλοφορία τους στα σινεμά, συνήθως την ίδια χρονιά ή με ένα χρόνο διαφορά, και προέρχονται συνήθως από διαφορετικά στούντιο. Για ποιο λόγο δύο διαφορετικά στούντιο να βγάλουν παρόμοια ταινία; Μπορεί να συμβεί και τυχαία, αλλά τις περισσότερες φορές γίνεται είτε για λόγους εμπορικού ανταγωνισμού, είτε να εκμεταλλευτούν την επιτυχία του άλλου, είτε επειδή το ίδιο σενάριο μπορεί να σταλεί σε διάφορα στούντιο, να το πάρει το ένα και τελικά το άλλο να βρει ένα παρόμοιο να κάνει. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις συμβαίνει και επειδή το θέμα είναι φλέγον, της εποχής και έτσι λογικό είναι να θέλουν όλοι να κάνουν ταινία για αυτό.

<a href="/afieromata/afieroma-o-mario-poyzo-sto-sinema/71474">Αφιέρωμα: Ο Μάριο Πούζο στο σινεμά</a>ΣΧΕΤΙΚΑΑφιέρωμα: Ο Μάριο Πούζο στο σινεμά

Θα δούμε μερικά χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα από τις απαρχές του σινεμά μέχρι τις μέρες μας.

Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1920)

Ήδη από τα πρώτα χρόνια του σινεμά, όντας ακόμα βουβός και ασπρόμαυρος, υπήρχαν τα παράλληλα projects. Η νουβέλα γοτθικού τρόμου του 1886 του Robert Louis Stevenson έχει μείνει κλασική. Ενέπνευσε μάλιστα και ταινίες και δύο από αυτές κυκλοφόρησαν με ένα μήνα διαφορά (Μάρτιο και Απρίλιο) το 1920. Η μία και πιο διάσημη έγινε για την Paramount από τον John S. Robertson με τον John Barrymore (παππού της Drew Barrymore). Τον επόμενο μήνα ο παραγωγός Louis Meyer (που δεν έχει σχέση με τον Louis B. Mayer της MGM), βγάζει την δική του εκδοχή με τον Sheldon Lewis που για να την αλλάξει κάπως από την πρώτη, τοποθετεί την ιστορία αντί για το βικτωριανό Λονδίνο, στην Νέα Υόρκη, μαζί με κάποιες αλλαγές στην πλοκή. Βέβαια, η δεύτερη ταινία είχε ήδη ξεκινήσει την παραγωγή, πριν την ταινία με τον Barrymore, ωστόσο αυτή πρόλαβε να βγει πρώτη. Τον Αύγουστο του 1920 κυκλοφόρησε και τρίτη ταινία, αυτή την φορά γερμανική από τον F.W. Murnau, η οποία είναι πλέον χαμένη.

Volcano - Stromboli (1950)

Τον Φεβρουάριο του 1950 κυκλοφορούν δύο ταινίες ιταλικές ταινίες: το Stromboli του Roberto Rossellini με την Ingrid Bergman και το Volcano του William Dieterle με την Anna Magnani, και τα δύο δίγλωσσα (ιταλικά και αγγλικά). Και στις δύο ταινίες έχουμε ένα ηφαίστειο στην νότια Ιταλία έτοιμο να εκραγεί. Όλα ξεκίνησαν όταν η Bergman έστειλε γράμμα στον Rosselini εκφράζοντας την επιθυμία της να συνεργαστούν. Τελικά θα κάνουν σχέση και γρήγορα θα παντρευτούν μένοντας έγκυος η ηθοποιός στο πρώτο τους παιδί (θα ακολουθούσε δύο χρόνια μετά η Ιζαμπέλα Ροσελίνι). Θα ξεσπάσει θέμα καθώς και οι δύο ήταν σε σχέση, με τον Rosselini να είχε σχέση με την Anna Magnani. Εκείνη, ίσως σε μια εκδικητική συμπεριφορά που δεν την επέλεξε στην ταινία και έβαλε αυτή για την οποία τελικά θα την χώριζε, έκανε την δική της ηφαιστειακή ταινία. Οι ταινίες γυριζόντουσαν το ίδιο διάστημα με 40 χιλιόμετρα απόσταση μεταξύ τους.

Oscar Wilde - The Trials of Oscar Wilde (1960)

Τον Μάιο του 1960 βγήκαν στις αίθουσες μια αμερικάνικη και μια βρετανική ταινία για τον ιρλανδό συγγραφέα, ποιητή και δανδή του 19ου αιώνα, Oscar Wilde, εξήντα χρόνια μετά τον θάνατό του. Η ταινία Oscar Wilde έγινε για την 20th Century Fox από τον Gregory Ratoff με τον Robert Morley να υποδύεται τον συγγραφέα. Βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό έργο των Leslie και Sewell Stokes. Επικεντρώνεται στην δίκη του Wilde την δεκαετία του 1890. Το The Trials of Oscar Wilde του Ken Hughes βασίζεται πλήρως στην διαδικασία της δίκης με τον Peter Finch στον ρόλο του Wilde. Παραγωγός ο κλασικός Albert R. Broccoli του James Bond. Ο σκηνοθέτης ιδανικά ήθελε τον Lawrence Olivier ή τον Alec Guinness για τον ρόλο.

Satyricon - Fellini's Satyricon (1969)

Το Σατυρικόν είναι ένα σατυρικό έργο του 1ου μ.Χ. αιώνα της ρωμαϊκής εποχής που αποδίδεται στον Πετρώνιο. Επανήλθε στο προσκήνιο το 1969 όταν το μετέφεραν στο σινεμά δύο Ιταλοί, και ο Gian Luigi Polidoro και ο Federico Fellini. Ο δεύτερος μάλιστα για να το ξεχωρίσει το ονόμασε Fellini's Satyricon. Ο παραγωγός Alfredo Bini είχε ήδη κανονίσει από το 1962 να το κάνει ταινία. Και ενώ το είχε αναβάλλει, όταν έμαθε ότι το κάνει ταινία ο παραγωγός Alberto Grimaldi με σκηνοθέτη τον Fellini, το έβαλε μπρος και το ανέθεσε στον Polidoro. Η δική του ταινία κυκλοφόρησε Μάρτιο, ενώ του Fellini Σεπτέμβριο. Φυσικά του Fellini τα κατάφερε καλύτερα και προτάθηκε ο σκηνοθέτης για Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας.

A Doll's House (1973)

Το Κουκλόσπιτο του Ίψεν είναι ένα από τα εμβληματικότερα θεατρικά έργα του 19ου αιώνα αλλά και ευρύτερα της ευρωπαϊκής δραματουργίας. Η απόφαση της Νόρας είναι παροιμιώδης. Το 1973 μεταφέρθηκε δις στο σινεμά. Η πρώτη τον Μάιο από τον Patrick Garland σε σενάριο του Christopher Hampton με την Claire Bloom και την Anthony Hopkins. Η δεύτερη τον Οκτώβριο από τον Joseph Losey με την Jane Fonda σε σενάριο David Mercer. Στην ταινία παίζει και η φεμινίστρια ηθοποιός και σκηνοθέτρια Delphine Seyrig (έπαιζε σε ταινίες της Akerman και του Alain Resnais). Μαζί με την Fonda, οι ηθοποιοί διαμαρτυρήθηκαν εναντίον του σκηνοθέτη ότι ακολουθεί αντιφεμινιστική ρητορική για την προώθηση της ταινίας.

Carmen - First Name Carmen (1983)

Άλλο ένα έργο που έχει επηρεάσει ποικιλοτρόπως το σινεμά είναι η Κάρμεν, η διάσημη όπερα του Georges Bizet που με την σειρά της είναι βασισμένη σε μια νουβέλα του Prosper Merimee. Τον Μάιο ο σπουδαίος ισπανός σκηνοθέτης Carlos Saura βγάζει την δική του Κάρμεν, μια ταινία φλαμένγκο με την Laura del Sol, που αποτέλεσε το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας φλαμένγκο που έκανε ο σκηνοθέτης στα 80s. Ένας σύγχρονος χορογράφος θέλει να ανεβάσει την Κάρμεν και ψάχνει την ιδανική για τον ρόλο. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο γάλλος σκηνοθέτης Jean Luc Godard επηρεάζεται με τον δικό του τρόπο από το έργο, κερδίζοντας μάλιστα τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Αντί της Isabelle Adjani που είχε δεχτεί τον ρόλο, αλλά πέθαινε ο πατέρας της και έπρεπε να σταματήσει, πρωταγωνιστεί η Maruschka Detmers στον πρώτο της ρόλο. Και ο Godard μεταφέρει στο σήμερα την ιστορία για να διερευνήσει τις σχέσεις των ανθρώπων μέσα στον χρόνο.

1492 Conquest of Paradise - Christopher Columbus the Discovery (1992)

Η επέτειος των 500 χρόνων από την ανακάλυψη της Αμερικής από τον θαλασσοπόρο Χριστόφορο Κολόμβο δεν θα μπορούσε να μην εορταστεί με τον δέοντα κινηματογραφικό τρόπο, το 1992. Τον Αύγουστο ο John Glen σε σενάριο του συγγραφέα του Νονού Mario Puzo για λογαριασμό της Warner Bros. με τον Georges Corraface στον ρόλο του Κολόμβου, τον Marlon Brando ως Tomas de Torquemada, τον Tom Selleck ως βασιλιά Φερδινάνδο, την Catherine Zeta Jones ως Beatriz Enriquez και τον Benicio del Toro ως Alvaro Harana. Αρχικός σκηνοθέτης ο George P. Cosmatos αλλά τελικά αποχώρησε από το πρότζεκτ. Παραγωγοί της ταινίας ήταν οι Salkinds με τους οποίους είχε συμφωνήσει αρχικά ο Ridley Scott να κάνει ταινία. Τελικά αποχώρησε από την ταινία και συμφώνησε με τον Alain Goldman να κάνει άλλη ταινία, το 1492 Conquest of Paradise. Οι παραγωγοί του έκαναν μήνυση ότι πήρε ιδέες, ωστόσο η δική του θα αφορούσε όλη την πορεία του Κολόμβου, ενώ η άλλη την ανακάλυψη. Η δική του είχε τον Gerard Depardieu ως Κολόμβο, την Sigourney Weaver ως βασίλισσα, τον Frank Langella και τον Armand Assante. Μουσική έγραψε ο Vangelis που έχει μείνει κλασική. Τελικά λόγω του αθέμητου ανταγωνισμού, καμία  δεν τα πήγε καλά εισπρακτικά.

Antz - Bugs Life (1998)

Κόντρα σε δύο μεγάλα στούντιο για animation με φόντο μυρμήγκια. Τον Σεπτέμβριο του 1998 η Dreamworks βγάζει το Antz και τον Νοέμβριο η Disney με την Pixar βγάζουν το A Bug's Life. Και στα δύο έχουμε τις αποικίες των μυρμηγκιών, με ένα να ερωτεύεται την πριγκίπισσα και να γίνεται τελικά ήρωας με τις πράξεις του. Το πρώτο έχει τις φωνές των Woody Allen, Dan Akroyd, Anne Bancroft, Danny Glover, Gene Hackman, Jennifer Lopez, Sylvester Stallone, Sharon Stone και Christopher Walken. Η δεύτερη που είναι καλύτερη, είναι η ταινία της Pixar, την εποχή που ακόμα δεν ανήκε στην Disney και έτσι την έκαναν σε συνεργασία. Δίνουν τις φωνές τους οι Dave Foley, Kevin Spacey και Julia Louis Dreyfus. Είχε έσοδα 363 εκατομμύρια δολάρια ενώ της Dreamworks 171 εκατομμύρια δολάρια. Όλα ξεκίνησαν το 1988 όταν η Disney έκανε το Army Ants, με μυρμήγκια. Ο τότε υπεύθυνος Jeffrey Katzenberg έφυγε από την Disney και πήγε στην Dreamworks να την βοηθήσει να αναπτυχθεί κα να ανταγωνιστεί την Disney. Κατά την διάρκεια της παραγωγής των δύο ταινιών ξέσπασε δημόσια διαμάχη ανάμεσα στον Katzenberg και τον Steve Jobs που ήταν επικεφαλής τότε στην Pixar. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Dreamworks αποφάσισε να μετακινήσει την κυκλοφορία του Antz από την άνοιξη του 1999, τον Οκτώβριο του 1998 και έτσι να προλάβει την Pixar. Τελικά το Bugs Life βγήκε Νοέμβριο και συνέπεσε με την επόμενη ταινία της Dreamworks, τον Πρίγκιπα της Αιγύπτου, που έβγαλε τον Δεκέμβριο, μια ιδέα επίσης της Disney την εποχή που ήταν ο Katzenberg, που ήθελαν να κάνουν ταινία κινουμένων σχεδίων την ταινία Δέκα Εντολές. Τελικά ο Πρίγκιπας έβγαλε 212 εκατομμύρια, δείχνοντας για άλλη μια φορά την δύναμη της Pixar να κάνει παραπάνω εισιτήρια από την Dreamworks.

Capote - Infamous (2005,2006)

Ο αμερικανός συγγραφέας Truman Capote πεθαίνει το 1984 και αφήνει πίσω του ένα σημαντικό συγγραφικό έργο αλλά και μπόλικα κουτσομπολιά, μιας και φημιζόταν για τις βιτριολικές του ατάκες και τις κοινωνικές του σχέσεις. Το 2005 ο Bennett Miller μεταφέρει στο σινεμά την ζωή του με τον Philip Seymour Hoffman να τον υποδύεται κερδίζοντας Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Βασίζεται στο βιβλίο Capote (1988) του Gerald Clarke. Το 2006 ο Douglas McGrath σκηνοθετεί το Infamous επίσης για τον Capote με τον Toby Jones στον σχετικό ρόλο. Αυτή την φορά βασίστηκε στο βιβλίο Truman Capote: In Which Various Friends, Enemies, Acquaintances, and Detractors Recall his Turbulent Career (1997). Ήταν τόσο παρόμοιες που όταν ο Douglas McGrath, σκηνοθέτης τελικά του Infamous, επικοινώνησε με τον παραγωγό Bingham Ray για να του πει ότι έχει τελειώσει το σενάριο, εκείνος του απάντησε "το ξέρω, το έχω ήδη στο γραφείο μου", μόνο που το σενάριο που είχε ήταν ενός άλλου και ήταν το Capote.

The Prestige - The Illusionist (2006)

Τον Αύγουστο του 2006 ο Neil Burger κυκλοφορεί την ταινία The Illusionist βασισμένος στο διήγημα Eisenheim the Illusionist με τους Edward Norton, Paul Giamatti, Jessica Biel και μουσική του Philip Glass. Η ταινία απέσπασε 87 εκατομμύρια δολάρια. Αφορούσε έναν μάγο στην Βιέννη στα τέλη του 19ου αιώνα. Τον Οκτώβριο ο Christopher Nolan κυκλοφορεί το The Prestige με τους Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine, Scarlett Johansson και David Bowie, βασισμένος στο βιβλίο του Christopher Priest. Η ταινία έφερε 109 εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία. Και αυτή η ταινία αφορά τον κόσμο της μαγείας στα τέλη του 19ου αιώνα, αυτή την φορά στο Λονδίνο. Την ίδια χρονιά, ο Woody Allen κάνει το Scoop στο οποίο πρωταγωνιστούν δύο από τους ηθοποιούς του Prestige, ο Hugh Jackman και η Scarlett Johansson. Και το Scoop αφορά την μαγεία και τα ψέματα αλλά αυτή τοποθετείται στο σήμερα.

Coco before Chanel - Coco and Igor Stravinsky (2009)

Τον Απρίλιο του 2009 η Anne Fontaine κάνει την Coco before Chanel για την ζωή της διάσημης σχεδιάστριας και δημιουργού του ομώνυμου οίκου μόδας με την Audrey Tautou να την υποδύεται και τον Alexandre Desplat να γράφει μουσική. Τον Μάιο του 2009 στις Κάννες και τον Δεκέμβριο ευρέως στα σινεμά, βγαίνει το Coco and Igor Stravinsky του Jan Kounen με την Anna Mouglalis και τον Mads Mikelsen στους δύο ρόλους. Η συγκεκριμένη ταινία, σε αντίθεση με την προηγούμενη, επικεντρώνεται στην φημολογούμενη σχέση των δύο τους και όχι σε ολόκληρη την ζωή της. Η πρώτη ταινία τα πήγε πολύ καλύτερα εισπρακτικά.

Mirror Mirror - Snow White and the Huntsman (2012)

Η Χιονάτη είχε την τιμητική της το 2012 με δύο ταινίες που και οι δύο είναι καλύτερες από την νέα live action εκδοχή της Disney. Και μάλιστα χωρίς καμία από τις δύο να γίνει από την Disney. Πρώτη παίχτηκε τον Μάρτιο από την Relativity Media το Mirror Mirror του μαξιμαλιστή Tarsem Singh με την Lilly Kollins στον ρόλο της Χιονάτης και την Julia Roberts στον ρόλο της κακιάς βασίλισσας. Η ταινία μπορεί να μην μεγάλωσε καλά γιατί τον πρίγκιπα τον υποδύεται ο Armie Hammer με όλα τα κανιβαλιστικά και κακοποιητικά σκάνδαλα αλλά είναι μια ευχάριστη ταινία. Έφερε 183 εκατομμύρια στα ταμεία. Τον Μάιο κυκλοφόρησε και το Χιονάτη και Κυνηγός του Rupert Sanders, μια πιο σκοτεινή και βίαιη εκδοχή του παραμυθιού με την Kristen Stewart στον πρωταγωνιστικό ρόλο και την Charlize Theron στον ρόλο της μητριάς. Ο Chris Hemsworth ως κυνηγός. Η ταινία είναι της Universal και τα πήγε καλύτερα με 396 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις. Και αυτή η ταινία βασανίστηκε από φήμες και σκάνδαλα, μιας και η Stewart έκανε σχέση με τον παντρεμένο σκηνοθέτη με αποτέλεσμα να χωρίσεις λίγο μετά. Το 2016 ακολούθησε σίκουελ από άλλο σκηνοθέτη και χωρίς την Stewart, μιας και αφορούσε το backstory του κυνηγού. Το 2012 βγήκε και μια πολύ καλή ισπανική ταινία για την Χιονάτη, το ασπρόμαυρο Blancanieves του Pablo Berger, το οποίο κέρδισε δέκα βραβεία Goya. Η ιστορία μεταφέρθηκε στην Ανδαλουσία του 1920. Επίσης το 2012 κυκλοφόρησαν και δύο δεύτερης διαλογής αμερικανικά θρίλερ με την Χιονάτη, τα Snow White A Deadly Summer και Grimm's Snow White.

Jobs - Steve Jobs (2013, 2015)

Ο ιδρυτής της Apple, Steve Jobs, ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στον χώρο της τεχνολογίας, πέθανε σε ηλικία 56 ετών το 2011, έχοντας χρόνια προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο στο πάγκρεας. Την ίδια χρονιά, ο ειδήμων στις βιογραφίες, Walter Isaacson (έχει γράψει του Ντα Βίντσι, του Αϊνστάιν και του Ίλον Μασκ), εκδίδει την βιογραφία του Τζομπς. Ο κινηματογράφος δεν θέλει να αφήσει ανεκμετάλλευτο το γεγονός και έτσι το 2012 ξεκινά η παραγωγή της ταινίας για την ζωή του διά χειρός Joshua Michael Stern με τον Ashton Kutcher πρωταγωνιστή περισσότερο επειδή του μοιάζει και επειδή ασχολείται με τον χώρο των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας. Η ταινία κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2013 με μέτριες κριτικές και πενιχρές εισπράξεις. Την ίδια περίοδο, το 2012, ξεκίνησε και η προπαραγωγή μιας άλλης ταινίας που είχε πάρει τα δικαιώματα του βιβλίου και θα μετέφερε αυτό στην ουσία, έχοντας δύο μεγάλα ονόματα, στο μεν σενάριο τον Aaron Sorkin, στη δε σκηνοθεσία τον Danny Boyle. Πρωταγωνιστής ο πολύ καλύτερος Michael Fassbender. Η ταινία απέσπασε θετικές κριτικές, αν και κάποιοι την κατηγόρησαν για ανακρίβειες, προτάθηκε για Όσκαρ αλλά και αυτή δεν πέτυχε πολλά στο box office.

Olympus has Fallen - White House Down (2013)

Δύο ταινίες που πραγματικά είναι δίδυμες γιατί δύσκολα μπορεί να θυμηθεί κανείς τι συμβαίνει σε ποια, μιας και τις θεωρούμε μια ταινία, είναι οι ταινίες του 2013 Ο Όλυμπος έπεσε και White House Down, που και οι δύο αφορούν μυθοπλαστική τρομοκρατική επίθεση στον Λευκό Οίκο. Πρώτα βγήκε ο Όλυμπος, τον Μάρτιο, από τον Antoine Fuqua για την Millennium Films, με πρωταγωνιστές τους Gerard Butler, Aaron Eckhart και Morgan Freeman. Τα πήγε καλά στα ταμεία, με 170 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις και έγινε τριλογία καθώς ακολούθησε το London has Fallen και Angel has Fallen το 2016 και το 2019 αντίστοιχα, με άλλους σκηνοθέτες αλλά τους ίδιους πρωταγωνιστές. Το ίδιο διάστημα η Sony έκανε την δική της εκδοχή της ίδιας ιστορίας που βγήκε στα σινεμά τον Ιούνιο και τα πήγε μέτρια αναλογικά με το μεγαλύτερο μπάτζετ που είχε. Σκηνοθέτης ο γνώστης ταινιών καταστροφής, Roland Emmerich και πρωταγωνιστές οι Channing Tatum, Jamie Fox και Maggie Gyllenhaal.

Yves Saint Laurent - Saint Laurent (2014)

Δύο ταινίες που επίσης μπερδεύουν ποια είναι ποια και τι είδαμε σε ποια είναι οι δύο γαλλικές βιογραφικές ταινίες για την ζωή του σχεδιαστή μόδας και δημιουργού οίκου μόδας, Yves Saint Laurent, ο οποίος είχε φύγει από την ζωή το 2008. Πρώτη βγήκε τον Ιανουάριο του 2014 η ταινία Yves Saint Laurent του Jalil Lespert βασισμένος στο ομώνυμο βιβλίο. Τον υποδύεται ο Pierre Niney που του μοιάζει πολύ και είναι από τους πιο ταλαντούχους γάλλους ηθοποιούς της γενιάς του. Προβλήθηκε επίσης στο Φεστιβάλ του Βερολίνου και προτάθηκε για επτά βραβεία Cesar κερδίζοντας πρώτου ανδρικού ρόλου. Τον Μάιο στις Κάννες και τον Σεπτέμβρη στα σινεμά βγήκε το Saint Laurent του Bertrand Bonello με έναν επίσης σπουδαίο ηθοποιό της γενιάς του που έφυγε πρόωρα, τον Gaspar Ulliel και πλάι του τους Jeremie Renier, Louis Garrell και Lea Seydoux. Προτάθηκε για εννιά Cesar κερδίζοντας ένα για τα κοστούμια. Εισπρακτικά η πρώτη τα πήγε πολύ καλύτερα.

Hercules - The Legend of Hercules (2014)

Το 2014 δύο μεγάλα στούντιο, τα Lionsgate και Paramount, βγάζουν με διαφορά λίγων μηνών δύο ταινίες για τον θρύλο του Ηρακλή. Η πρώτη τον Γενάρη σε σκηνοθεσία Renny Harlin με τον  Kellan Lutz στον ρόλο του ημίθεου ήρωα. Ο Lutz το 2011 είχε παίξει στο Immortals του Tarsem Singh, έναν χρόνο πριν κάνει το Mirror Mirror, και εκεί υποδυόταν τον Ποσειδώνα. Εκεί τον Ηρακλή τον υποδύεται ο Steve Byers. Η ταινία δέχτηκε αρνητικές κριτικές, απέτυχε εισπρακτικά και προτάθηκε για έξι Χρυσά Βατόμουρα. Αντίθετα, η συμπαραγωγή Paramount και MGM, τα πήγε καλύτερα και σε κριτικές και σε εισπράξεις και σίγουρα βλέπεται καλύτερα. Ο έμπειρος Brett Ratner σκηνοθετεί (Rush Hour, Red Dragon, X Men) αν και έμελε να είναι η τελευταία του ταινία μέχρι σήμερα καθώς το 2017 κατηγορήθηκε από έξι γυναίκες για σεξουαλική κακοποίηση και έκτοτε δεν επέστρεψε στο σινεμά. Πρωταγωνιστής της ταινίας ο Dwayne Johnson.

Marguerite - Florence Foster Jenkins (2015, 2016)

Η Florence Foster Jenkins είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση μιας πλούσιας Αμερικανίδας που ήθελε να γίνει σοπράνο χωρίς να έχει το ταλέντο με τον σύζυγό της να κάνει τα πάντα για να την προωθήσει. Το 2015 επηρεασμένος από την ιστορία της, ο Γάλλος Xavier Giannoli κάνει την Marguerite για μια γυναίκα που αντιμετωπίζει ακριβώς την ίδια ιστορία. Την υποδύεται η Catherine Frot. Προτάθηκε για δέκα Cesar και κέρδισε τέσσερα. Την ίδια χρονιά, το 2015, γυριζόταν στην Αγγλία η Florence Foster Jenkins του Stephen Frears με την Meryl Streep στον κεντρικό ρόλο και τον Hugh Grant στον ρόλο του συζύγου. Μουσική έγραψε ο Alexandre Desplat. Προτάθηκε για δύο Όσκαρ.

Jungle Book - Mowgli Legend of the Jungle (2016, 2018)

Δύο από τα μεγαλύτερα στούντιο, η Disney και η Warner Bros σε διανομή Netflix, κονταροχτυπήθηκαν για την καλύτερη εκδοχή του Μόγλη, της ιστορίας του Rudyard Kipling. Πρώτα η Disney έκανε το δικό της CGI live action, ένα remake του παλιού animation σε σκηνοθεσία Jon Favreau. Έδωσαν τις φωνές τους οι Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba, Scarlett Johansson και Christopher Walken. Είχε έσοδα σχεδόν ένα δις δολάρια. Το 2016 ήταν να βγει και η εκδοχή της Warner Bros, μια ταινία που φυσικά δεν θα μετέφερε το animation της Disney αλλά μια νέα μεταφορά του βιβλίου. Είχε ήδη δρομολογηθεί από το 2012. Ωστόσο, πήρε αναβολές, μετά βγήκε η εκδοχή της Disney και ήθελαν να αφήσουν κενό από αυτή την ταινία και βγήκε τελικά δύο χρόνια αργότερα, το 2018. Σκηνοθέτης ο έμπειρος στο να δίνει φωνές και να κάνει motion capture, Andy Serkis. Σε αυτή φωνες δίνουν οι Christian Bale, Cate Blanchett, Benedict Cumberbatch αλλά και ο ίδιος ο Serkis. Δεν έκανε πολλές εισπράξεις καθώς το πούλησαν στο Netflix και έτσι κυκλοφόρησε ευρέως μέσω της πλατφόρμας.

Pinocchio - Guillermo del Toro's Pinocchio (2022)

Το 2022 ήταν η χρονιά του Πινόκιο και του Τζεπέτο. Ήδη ο Ματέο Γκαρόνε είχε κάνει μια δική του, πιο σκοτεινή, ιταλική εκδοχή του γνωστού παραμυθιού με τον Ρομπέρτο Μπενίνι στον ρόλο του ξυλουργού το 2019. Πρώτη η Disney τον Σεπτέμβρη βγάζει το live action remake του δικού της animation με καλούς συντελεστές και ελπίδες. Σκηνοθέτης ο Robert Zemeckis, Τζεπέτο ο Tom Hanks και ένα μπάτζετ 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Τελικά απέτυχε, όχι τόσο εισπρακτικά μιας και κυρίως στην πλατφόρμα παίχτηκε του Disney+, αλλά δεν άρεσε δικαίως καθόλου. Είναι μια από τις χειρότερες μεταφορές ταινίας κινουμένων σχεδίων που έχει κάνει η Disney. Δύο μήνες μετά στα σινεμά και τον Δεκέμβριο στο Netflix βγήκε η εκδοχή του Μεξικανού Guillermo del Toro, μια επίσης σκοτεινή και γεμάτη φαντασία εκδοχή, πολύ καλύτερη και αξιομνημόνευτη. Με τεχνική stop motion και τοποθετημένη στην φασιστική Ιταλία διαφοροποιεί όσο πρέπει την ιστορία, και παρότι δεν έχει την πρωτοτυπία του Λαβυρίνθου του Πάνα που ενώνει παιδική φαντασία και δικτατορία της Ισπανίας, όμως είναι πολύ επιτυχημένη απόπειρα. Μουσική γράφει ο Alexandre Desplat με Tilda Swinton, Cate Blanchett και Christoph Waltz να δίνουν τις φωνές τους. Την ίδια χρονιά βγήκε και το ρωσικό Pinocchio a true story, που στην αγγλική μεταγλώττιση δίνει στον Τζεπέτο την φωνή του ο Tom Kenny, γνωστός μέσα από τον Μπομπ Σφουγγαράκη, που στην εκδοχή του del Toro έδινε την φωνή στον Μουσολίνι και στον καπετάνιο.

The beast in the jungle - The beast (2023)

Δύο γαλλικές ταινίες του 2023 είχαν ως κοινή πηγή το ίδιο βιβλίο, το beast in the jungle του 1903 του Henry James. Η πρώτη κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο στο φεστιβάλ Βερολίνου και κανονικά στα σινεμά τον Αύγουστο. Σκηνοθέτης ο Patric Chiha και πρωταγωνιστές οι Anais Demoustier και Tom Mercier. Τον Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ Βενετίας και τον Φεβρουάριο του 2024 στα σινεμά παίχτηκε η ταινία του Bertrand Bonello με την Lea Seydoux και τον George MacKay, αν και αρχικά ήθελε τον Gaspar Ulliel, που είχαν συνεργαστεί στο Saint Laurent. Μετά τον θάνατο του ηθοποιού, αποφάσισε να βρει κάποιον αγγλόφωνο ηθοποιό για να μην υπάρχει σύγκριση.

Περισσότερα σινεφιλικά αφιερώματα μπορείτε να αναζητήσετε σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον blog.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Miller's girl

Miller's girl

Σύνοψη: Σε μία ήσυχη πόλη στις Η.Π.Α συναντάμε την Cairo (Jenna Ortega), μία ταλαντούχα νεαρή...
2 ώρες