27ο ΦΝΘ: Η επιρροή του φεμινισμού στην ταφική τέχνη
Σύνοψη: Η ταινία καταγράφει μια περιπλάνηση του σκηνοθέτη ανάμεσα στους τάφους του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών, οι οποίοι είναι στολισμένοι με γυναικείες μορφές.
ΣΧΕΤΙΚΑΜε 65.000 θεατές και επισκέπτες ολοκληρώθηκε το 27ο ΦΝΘ
Ο αφηγητής μας ξεναγεί με καθησυχαστική και παρηγορητική φωνή στους διαδρόμους, αποκαλύπτοντας σπάνιες και χρήσιμες πληροφορίες για τα γλυπτά, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.
Άποψη: Από την Σοφία Αφεντάκη, την γνωστή Κοιμωμένη του Χαλεπά, έως την διάσημη ηθοποιό του Μεσοπολέμου, Μαρίκα Κοτοπούλη, τα παραδείγματα ταφικών μνημείων με μορφές Κοιμωμένων, μοτίβο συχνό κατά την δυτική Αναγέννηση, είναι αρκετά στο Α´Νεκροταφείο Αθηνών.

Τα νεκροταφεία, αυτές οι ετεροτοπίες κατά τον Μισέλ Φουκώ, αποτελούν πλέον πόλο γλυπτικής έλξης μιας και το μακάβριο και το τραυματικό που είχε κάποτε και κανείς δεν ήθελε να πλησιάσει, έχει δώσει την θέση του στην τουριστική ατραξιόν.
Για αυτό και το ακαδημαϊκό ντοκιμαντέρ του Γιάννη Τζιβραήλη εστιάζει σε μια ξενάγηση στην ουσία στον χώρο των μνημείων από τον ιστορικό τέχνης και ξεναγό Μιχάλη Γιοχάλα που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ενδιαφερόμενους επί του θέματος ενώ είναι καθόλα κατανοητή και από ένα μη εξειδικευμένο κοινό.
Αυτό που σίγουρα ξενίζει είναι το συμβολιστικό κιτς, αυτή η αμήχανη παρακολούθηση της παρουσίασης των γλυπτών από δύο γυναίκες -σύμβολα, δύο νεκροζώντανες υπάρξεις που ξεπρόβαλλαν από κάποιο ρομαντικό μυθιστόρημα του πρώιμου 19ου αιώνα και ήρθαν για να δουν την ιστορία τους να ζωντανεύει (?).

Δεν λειτουργεί και εν τέλει δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό στην προώθηση του ντοκιμαντέρ, το οποίο παρά την επιβλητική μουσική και την άρτια τεχνική κάλυψη, δεν είναι κάτι παραπάνω από μια βιντεοσκόπηση μιας ξενάγησης στο Νεκροταφείο, με αντίστοιχες να έχουμε δει πέρσι και στο CosmoteHistory από έγκριτους ιστορικούς τέχνης, όπως τον Δημήτρη Παυλόπουλο και την Δώρα Μαρκάτου.
Το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται 6-16 Μαρτίου 2025.
ΣΧΟΛΙΑ
Εμφάνιση σχολίων