Σύνοψη: Απολαμβάνοντας ένα ολοήμερο μπάνιο, ο Δημοσθένης βοηθά τον κολλητό του τον Νικήτα στην συγγραφή ενός σεναρίου. Θέμα του το καλοκαίρι που ο Δημοσθένης χώρισε. Η μετατροπή της ζωής σε μυθοπλασία θα οδηγήσει την πολύχρωμη φιλία τους να αλλάξει κεφάλαιο.
Άποψη: Μια queer κωμωδία ή ένα meta σχόλιο πάνω στο ίδιο το σινεμά; Αυτά και πολλά ακόμα είναι η νέα ταινία του πολύ ενδιαφέροντα σκηνοθέτη Ζαχαρία Μαυροειδή, που μετά τον Ξεναγό (2011) και τον Απόστρατο (2019) περνά σε κάτι πολύ διαφορετικό αλλά εξίσου ανθρώπινο. Στο επίκεντρο της προσοχής του οι ανθρώπινες σχέσεις και ιδίως η φιλία.
Το πολύ σημαντικό με το Καλοκαίρι της Κάρμεν (και σπάνιο στο ελληνικό σινεμά) είναι ότι επικεντρώνεται σε δύο γκέι χαρακτήρες χωρίς να τους μπλέκει σε μια ερωτική σχέση αναμοχλεύοντας δυσκολίες και κοινωνικούς περιορισμούς, αλλά περιγράφει με αμεσότητα και ρεαλισμό -όσο και αν η πραγματικότητα δεν είναι τόσο ρεαλιστική όπως λέγεται στην ταινία-η φιλική σχέση δύο γκέι αντρών με τις ερωτικές περιπέτειες του ενός να χρησιμοποιούνται ως έμπνευση για την ταινία που θέλουν να δημιουργήσουν, ως σεναριογράφος ο ένας και ως ηθοποιός ο άλλος.
Το σινεμά συζήτησης και ανάλυσης προσωπικών βιωμάτων με έναν άμεσο και ευθύ τρόπο του Σταύρου Τσιώλη συναντά το queer σινεμά του Πάνου Κούτρα ή μια κωμική εκδοχή του Xavier Dolan που φαίνεται να εκτιμά πολύ ο Νικήτας.
Αυτό είναι ένα από τα πολλά αυτοαναφορικά σχόλια πάνω στο ίδιο το σινεμά που αναφέρονται στο Καλοκαίρι της Κάρμεν, μαζί με σχόλια για το πώς γράφεται μια ταινία, πώς πρέπει να είναι οι ήρωες, ποιοι είναι οι στόχοι και άλλα παρόμοια που σίγουρα θα αγαπήσουν οι σινεφίλ, χωρίς να αποξενώνει τους υπόλοιπους θεατές.
Δεν είναι απλώς μια meta ταινία για το σινεμά αλλά μια κωμωδία καταστάσεων που μιλάει για τις φιλικές σχέσεις, το σεξ, την εύρεση συντρόφου, τον χωρισμό, την σχέση με την μάνα που νιώθει ντροπή για το παιδί της, όπως απολαυστικά ξεστομίζει η Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου.
Πολύ έξυπνη η προώθηση της ταινίας από το Cinobo που ήδη έχει κάνει τις ατάκες της ταινίας viral πριν παιχτεί η ταινία, περιμένοντας ο θεατής να τις ακούσει και να γελάσει. Και από μόνο του αυτό είναι επίσης ένα meta σχόλιο, θέλοντας η ταινία να γελάσει με τον ίδιο της τον εαυτό και με την σεναριακή λογική που βασίζεται σε έξυπνες ατάκες περί ζωής και ύπαρξης, διακωμωδώντας το βαρύγδουπο του πράγματος. Απόδειξη όταν σε μια σκηνή ο Δημοσθένης θέλει να πει μια εξυπνάδα για τις σχέσεις στον πρώην σύντροφό του, αυτή μένει στην μέση καθώς δεν βρίσκει τρόπο να την ολοκληρώσει.
Το Καλοκαίρι της Κάρμεν καινοτομεί όχι μόνο με την φυσικότητα που παρουσιάζει τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται, αλλά και με την λογική ταινία μέσα στην ταινία που πλέον διεθνώς είναι της μόδας αλλά στο ελληνικό σινεμά δεν το είχαμε δει με τόση επιτυχία.
Από την μία οι δύο χαρακτήρες κάθονται στα Λιμανάκια της Βάρκιζας και συζητούν για το Καλοκαίρι της Κάρμεν που θέλουν να γυρίσουν και από την άλλη σε μορφή flashbacks παρακολουθούμε εκείνο το καλοκαίρι που ο Δημοσθένης κράτησε την Κάρμεν, το σκυλάκι του πρώην του, σε σκηνές που παράλληλα συζητιούνται από τους δύο ήρωες για το πώς θα παρουσιαστούν στην δική τους ταινία.
Απολαυστικό, ξεκαρδιστικό σε σημεία, τολμηρό και απελευθερωμένο όπως η γνωστή παραλία γυμνιστών στην Βάρκιζα.
Η απόλυτη καλοκαιρινή πρόταση, μια ηλιόλουστη και ανοιχτή ταινία που μάλιστα βγαίνει τον μήνα του Pride για να θυμίσει ότι οι χαρακτήρες της ταινίας, όπως και οι bi που λέει και ο Νικήτας, είναι υπαρκτοί.
ΣΧΟΛΙΑ
Εμφάνιση σχολίων