The Caine Mutiny Court-Martial

The Caine Mutiny Court-Martial - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Η ταινία ακολουθεί το στρατοδικείο του αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, Μάρικ, ο οποίος κατέλυσε την ιεραρχία του πλοίου «Κέιν» κι απάλλαξε τον κυβερνήτη Σάδερλαντ από τα καθήκοντά του, κρίνοντας πνευματικά ασταθή τη συμπεριφορά του τελευταίου στη διάρκεια ενός επικίνδυνου κυκλώνα.

Άποψη Το φιλμ που έμελλε να καταχωρηθεί στην κινηματογραφική ιστορία ως το κύκνειο άσμα του σπουδαίου Γουίλιαμ Φρίντκιν («Ο Εξορκιστής») ουσιαστικά είναι ένα επικαιροποιημένο remake του κλασικού «Η ανταρσία του Κέιν» σε σενάριο και σκηνοθεσία του ίδιου, με τον Κίφερ Σάδερλαντ στο ρόλο του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ.

Σφιχτό και νευρώδες δικαστικό δράμα, διαθέτει αρκετές «αυθύπαρκτες» αρετές πέραν του ότι αποτελεί την τελευταία ταινία του δημιουργού του, με τον Τζέισον Κλαρκ («Winning time») να ξεχωρίζει ερμηνευτικά μεταξύ ίσων ως ο αινιγματικός συνήγορος υπεράσπισης Γκρίνγουολντ.

Για σχεδόν δυο ώρες η δράση δεν βγαίνει εκτός της δικαστικής αίθουσας παρά μόνο στο φινάλε – κορύφωση της ταινίας, παρόλα αυτά το ενδιαφέρον του θεατή παραμένει αλώβητο από την «κλειστοφοβικότητα» του σετ χάρη στο στιβαρό κι ευθύβολα λογοκεντρικό σενάριο και τις αφοσιωμένες ερμηνείες από το σύνολο του καστ.

Οι συνήθεις στο συγκεκριμένο genre θεματικές (που εν μέρει ευθύνονται και για τη διαχρονική γοητεία που ασκεί στο κοινό) είναι παρούσες κι εδώ, π.χ. οι πολλαπλές οπτικές γωνίες ενός δεδομένου συμβάντος ή η ρευστή φύση της αλήθειας ως περισσότερο υποκειμενική κατασκευή κι αφήγημα παρά αυταπόδεικτο γεγονός, συνθέτοντας ένα παζλ που δεν αποκαλύπτεται στην ολότητά του παρά στην τελευταία σεκάνς.

Με την εμφάνιση των τίτλων τέλους, βέβαια, ίσως κάποιες από τις παραδοχές που μόλις έχουν φανερωθεί μοιάσουν κάπως αφελώς αιτιολογημένες, ωστόσο δεν παύουν να ανοίγουν έναν ενδιαφέροντα διάλογο σε σχέση με τις έννοιες της αφοσίωσης ή της χειραγώγησης στα στρατιωτικά περιβάλλοντα. Έστω και με μια δόση σοβινιστικού «Long live America» στην επίγευση.

Σε κάθε περίπτωση, το τελικό πρόσημο είναι θετικό, μιας και μιλάμε για μια ταινία όχι μεγάλη αλλά οπωσδήποτε καλή.

Πρώτη δημοσίευση: 28 Ιουνίου 2024, 15:52
Ενημέρωση: 28 Ιουνίου 2024, 15:52
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The Caine Mutiny Court-Martial
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
108
Πλατφόρμα Streaming: 
Release: 
9 Μαϊου 2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Only the river flows

Only the river flows

Θα το βρείτε: Cinobo

Σύνοψη: Μια σειρά φόνων ταράζει τα λιμνάζοντα νερά μιας παράκτιας κωμόπολης στην Κίνα. Υπό...
3 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
93695
Tanweer
6200
Film Group
5450
Feelgood
3993
Hitman, από την Spentzos Hitman, από την Spentzos