Το μελό του Ζαν Γιμού και ο πέφτουλας Κρίστιαν Μπέιλ
Ακόμα και Κινέζος να είσαι κρυφογελάς βλέποντας τη συγκεκριμένη σκηνή- από τις πολλές της ταινίας "The flowers of war " του Ζαν Γιμού. Μέσα απο την αφήγηση και τις αναμνήσεις ενός 13χρονου κοριτσιού, φέρνει στην επιφάνεια έπειτα από 75 χρόνια ένα τραγικό γεγονός- την κινεζική "Λίστα του Σίντλερ": την αγρια δολοφονία περίπου 140.000 Κινέζων πολιτών της Nanjing, από Ιάπωνες εισβολείς.
"Κινεζική προπαγάνδα", "μονομερής προσέγγιση" "συνέπεσε με την 90η επέτειο του Κομμουνιστικού Κόμματος". Αυτά τα σχόλια άκουσα απο τους κριτικούς βγαίνοντας χθες από τη δημοσιογραφική προβολή της ταινίας στη berlinale. Λίγοι τη χειροκρότησαν. (4 / 10).
"Δεν είναι το θέμα ο πόλεμος αλλά η όμορφη ιστορία που έχει να μας πει το κορίτσι" μου είπε ο ίδιος στη συνέντευξη που κάναμε το πρωί. Παρόλα αυτά, τα κινέζικα ουρλιαχτά και τα ιαπωνικά γαβγίσματα, το πιστολίδι και οι βιασμοί σε συνδυασμό με μια μελό ιστορία -με την οποία θα έβαζε τα κλάματα ο μέσος Κινέζος- αφήνουν γλυκανάλατη γεύση.
Όσο για τον Christian Bale, ο οποίος δε δυσκολεύτηκε καθόλου με τα κινέζικα- στη συνέντευξη μου είπε ότι τα παιδάκια του έμαθαν όλες τις μοντέρνες βρισιές- είναι άλλα αντ’ άλλων. Στο πρώτο μισό πέφτουλας και πιωμένος και στο δεύτερο με τα μάτια δακρυσμένα συνεχώς, σαν Κινέζα γιαγιά που ακούει μια ιστορία για τα δεινά της πατρίδας της. Λέγε τώρα πόσα πήρες από το κινεζικό κράτος για να συμμετάσχεις Μπάτμαν!
Aλεξάνδρα Τζαβέλλα

ΣΧΟΛΙΑ
Εμφάνιση σχολίων