27o ΦΝΘ: Τρία ξεχωριστά ελληνικά ντοκιμαντέρ που αξίζει να δεις
To 27o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε εξέλιξη με φυσικές και online προβολές. Πολλές από αυτές και στις δύο κατηγορίες είναι sold out, δείγμα καταρχήν της ποιότητας των δημιουργίων αλλά και του αυξημένου ενδιαφέροντος από πλευράς του κοινού.
ΣΧΕΤΙΚΑΜε 65.000 θεατές και επισκέπτες ολοκληρώθηκε το 27ο ΦΝΘ
Ξεχωρίσαμε τρία ελληνικά ντοκιμαντέρ, τα οποία αν δεν βρίσκεστε Θεσσαλονίκης, θα είναι διαθέσιμα εδώ online μέχρι και την Δευτέρα το πρωί:
Eπιστροφή στην πατρίδα των Χρύσας Τζελέπη, Άκη Κερσανίδη
Μια ταινία για τον Titus Milech, έναν Γερμανό ψυχίατρο, ο οποίος απαρνιέται την ταυτότητά του και ξεκινά ένα προσωπικό ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο των εγκλημάτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μια ιστορία, όπου το προσωπικό γίνεται δημόσιο και μας αποκαλύπτει τα μυστικά της συλλογικής συνείδησης και ενός ατομικού τραύματος, που δεν έχει ακόμη θεραπευτεί.
Η Χρύσα Τζελέπη και ο Άκης Κερσανίδης εμπνεόμενοι από το βιβλίο του Τίτους Μίλεχ «Ο τόπος του εγκλήματος: Γερμανία η ανοίκεια πατρίδα» αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον συγγραφέα σε ένα ταξίδι μνήμης, πόνου και λύτρωσης. Το «Επιστροφή στην πατρίδα» είναι ένα ταξίδι στους τόπους του μεγάλου ναζιστικού εγκλήματος, της θηριωδίας που κατέκλυσε την Ευρώπη.

Εκτός εαυτού, του Τάσου Γκολέτσου
Η παγκόσμια πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του Τάσου Γκολέτσου, του ντοκιμαντέρ «Εκτός Εαυτού» (True to Inner Daemon), υπόσχεται να μυήσει το κοινό του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στην εκστατική, τελετουργική εμπειρία των παγανιστικών εθίμων της Βόρειας Ελλάδας.
Κάπου ανάμεσα στον ρεαλισμό και τη μαγεία, οι απλοί άνθρωποι λαχταρούν το θαύμα. Βυθίζονται ενστικτωδώς σε πράξεις εξιλέωσης και επιδιώκουν μια στιγμή ελευθερίας τόσο εθιστική που θέλουν να τη βιώσουν ξανά και ξανά. Σε αυτή τη στιγμή της έκστασης είναι που παύουν να σκέφτονται και απλώς ζουν. Μια εμπειρία ελληνικού παγανισμού, που ψυχορραγεί στα όρια του σύγχρονου κόσμου.
Κατασκευασμένο από τα υλικά και τους μύθους των τελετών, το «Εκτός Εαυτού» εξερευνά μια αρχέτυπη διεργασία, όπου η μετάβαση από τη ζωή στον θάνατο αποτελεί έναν θεμελιώδη άξονα που διατρέχει τη σημασία των τελετουργιών. Η ταινία δεν περιγράφει, αλλά βιώνεται. Μέσα από μια καθαρά παρατηρητική προσέγγιση, ο Τάσος Γκολέτσος δεν διδάσκει τον θεατή, αλλά τον προσκαλεί να αφεθεί στο ρυθμό της τελετής και τελικά να μετέχει. Και αν το βίωμα φαίνεται τρομακτικό, είναι πάντοτε λυτρωτικό.

On Lavender, των Μάκη Ευαγγελάτου και Ειρήνης Χατζή
Ένα ντοκιμαντέρ που αναδεικνύει τις διαφορετικές εκφάνσεις της ταυτότητας φύλου στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.
Μέσα από ένα μωσαϊκό αφηγήσεων, η ταινία ερευνά την δυναμική της συγκρότησης του φύλου και τις κοινωνικό-πολιτισμικές του προεκτάσεις, προσκαλώντας τον θεατή να εισέλθει σε έναν κόσμο όπου διαφορετικές οπτικές διασταυρώνονται και συνδιαμορφώνουν τις αντιλήψεις γύρω από την ταυτότητα στον διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο μας.
Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία και για τους δύο σκηνοθέτες, και αποτελεί την πρώτη εις βάθος διερεύνηση της ταυτότητας φύλου στην Ελλάδα-το αποτέλεσμα μιας τετραετούς δημιουργικής και ερευνητικής διαδικασίας, χρηματοδοτούμενης ως επί το πλείστον από τους συντελεστές της.
ΣΧΟΛΙΑ
Εμφάνιση σχολίων