Σύνοψη: Πώς αντιλαμβανόμαστε το καλτ και ποιες ταινίες διαμόρφωσαν τον όρο για τα ελληνικά δεδομένα; Είναι το καλτ κάτι υποκειμενικό; Αντικειμενικό; Ή συστήνεται μέσα από μια φανατική ομάδα πιστών; Πώς καλλιεργείται αυτή η τυφλή πίστη προς ένα κινηματογραφικό έργο και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να αγαπηθεί άνευ όρων μια ταινία;
Η «Λατρεία» εξερευνά το καλτ φαινόμενο κυρίως μέσα από τις ελληνικές ταινίες «Τσίου» του Μάκη Παπαδημητράτου, «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη, «Ας Περιμένουν οι Γυναίκες» του Σταύρου Τσιώλη και το επεισόδιο «Βιετνάμ» από το «Όλα είναι Δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη, συγκεντρώνοντας μαρτυρίες δημιουργών και συντελεστών, όπως και ανθρώπων του δημοσιογραφικού και καλλιτεχνικού χώρου, και ολοκληρώνοντας με άλλες αναφορές και παραπομπές μια ενθουσιώδη διαδρομή στην παρουσία του παρεξηγημένου αυτού όρου στη χώρα μας.
Άποψη: Ένα ντοκιμαντέρ που μπορεί να μην είναι καλτ, αλλά είναι η καλύτερη εισαγωγή για έναν μη μυημένο ή κάποιον που περιφρονεί το ελληνικό καλτ σινεμά.
Παρεξηγημένος κινηματογράφος που δεν έχει λάβει την αναγνώριση που έχει διεθνώς το καλτ σινεμά. Ένα σινεμά που έγινε λατρεία, όπως λέει και ο τίτλος, με εκατομμύρια φαν άλλοτε περιθωριακών και αποτυχημένων εισπρακτικά ταινιών που θεωρήθηκαν b movies ή κακές ταινίες αλλά οι νεότερες γενιές ανακάλυψαν μια αληθινή ψυχή, μια ατόφια δημιουργικότητα που μπορεί να μην επικοινωνεί με το υψηλό γούστο και φρόνημα αλλά με τα λαϊκά αισθήματα και τις λοξές ματιές.
Ο Μελέτης Μοίρας στην τρίτη του ταινία καταπιάνεται με αγάπη, λατρεία και σεβασμό σε αυτή την πλευρά του ελληνικού κινηματογράφου που διατηρεί ακόμα μια αθωότητα. Τέσσερις κυρίως ταινίες εξετάζονται διεξοδικά μέσα από συζητήσεις και ερμηνείες τόσο από τους ίδιους τους συντελεστές όσο και ανθρώπους του χώρου (δημοσιογράφους/ κριτικούς) κάνοντας μας να γνωρίσουμε καλύτερα τα παραλειπόμενα, τα πίσω από τις κάμερες, την διαδικασία δημιουργίας αλλά κυρίως μελετά το φαινόμενο καλτ και πώς αυτό εφαρμόζεται στις συγκεκριμένες ταινίες.
Το Σπιρτόκουτο του Οικονομίδη χάραξε μια νέα οδό στο ελληνικό σινεμά με την βιαιότητα, την λαϊκότητα και το βρισίδι που σε αυτή την περίπτωση είναι καλτ, μέχρι να γίνει κανονικότητα. Ο Τσίου του πρωτοεμφανιζόμενου τότε σκηνοθέτη Μάκη Παπαδημητρίου μας συστήνει έναν υπόκοσμο, μια παράλληλη πραγματικότητα τον Δεκαπενταυγουστο, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί. Κοινό και των δυο ταινιών ότι λόγω του καλτ στατους τους μετατράπηκαν πρόσφατα σε θεατρικές παραστάσεις.
Ο Σταύρος Τσιώλης είναι καλτ; Η απάντηση είναι ναι, μιας και αποτελεί ανάμνηση ενός περίεργο παρελθόντος μέσα στα ετεροτοπικά σκηνικά που βάζει ανθρώπους βγαλμένος από την πραγματικότητα.
Τέλος, ο Παντελής Βούλγαρης που καλτ δεν τον λες, στο Όλα είναι Δρόμος, μια σπονδυλωτή ταινία, μια απο τις τρεις ιστορίες με το όνομα Βιετνάμ για ένα σκυλάδικο στο Κιλκίς έχει αποκτήσει καλτ στατους κυρίως λόγω της γνωστής πλέον φράσης Ηλία Ρίχτο.
Αυτό που βλέπουμε και στο ντοκιμαντέρ είναι το πώς μια ταινία ξεφεύγει απο τον δικό της κινηματογραφικό κόσμο και για να γίνει καλτ πρέπει να περάσει στην ποπ κουλτούρα, οι ατάκες να μπουν στα στόματα μας και οι ήρωες στην ψυχή μας. Γιατί οι καλτ ταινίες θα είναι πάντα λατρεία.
Το Λατρεία - Οι Καλτ Ελληνικές Ταινίες (Μου), θα προλογίσουν σε ειδικές προβολές οι ακόλουθοι:
Πέμπτη 27/03 | Cinobo Όπερα 19:30
Άκης Καπράνος, Δημήτρης Μανιάτης, Νίκος Ξυδάκης
Παρασκευή 28/3 | Δαναός 2 18:30
Μελέτης Μοίρας
Παρασκευή 28/03 | Cinobo Όπερα 19:30
Λουκάς Κατσίκας, Αλέξανδρος Παπαγεωργίου
Σάββατο 29/03 | Μικρόκοσμος 21:35
Ερρίκος Λίτσης, Κώστας Ξυκομηνός
Κυριακή 30/03 | Δαναός 2 16:00
Μελέτης Μοίρας
Κυριακή 30/03 | Cinobo Πατησίων 22:00
Μελέτης Μοίρας
Τετάρτη 02/04 | Cinobo Όπερα 21:30
Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Μάκης Παπαδημητράτος
ΣΧΟΛΙΑ
Εμφάνιση σχολίων