Αφιέρωμα: Λάθη σε κινηματογραφικές ταινίες

Published: 4 Apr 2025, 17:20
Συντάκτης:

Ποιος περιμένει ότι σε διάσημες ταινίες ή υψηλού κύρους και προϋπολογισμού, θα υπάρχουν λάθη, αστοχίες, παρατυπίες; Και όμως συμβαίνει και μάλιστα συχνότερα από όσο φανταζόμαστε ή παρατηρούμε. Από κλασικές ταινίες των 30s και 40s μέχρι σύγχρονα αμερικάνικα blockbusters, πολλά είναι τα παραδείγματα που κάποιος δεν πρόσεξε κάτι και αφέθηκε να μπει στην ταινία, με το μεγαλύτερο μέρος του κοινού ίσως να μην το προσέχει σε πρώτη θέαση. Σε μια προσεκτική θέαση όμως, όλο και κάτι θα βρούμε. Εμείς παρουσιάζουμε είκοσι από τις ταινίες  στις οποίες έχει παρατηρθεί κάτι να φαίνεται που δεν θα έπρεπε ή κάποιο αφηγηματικό κενό ή ιστορικό/κοινωνικο λάθος.

<a href="/en/afieromata/afieroma-kinimatografika-menage-trois/71354">Αφιέρωμα: Κινηματογραφικά Ménage a trois </a>ΣΧΕΤΙΚΑΑφιέρωμα: Κινηματογραφικά Ménage a trois

Gone with the Wind (1939)

Το έπος του Victor Fleming θεωρείται από πολλούς μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, και ας έχει δεχτεί διάφορες κριτικές τα τελευταία χρόνια ως προς τον ρατσισμό της, ένας ρατσισμός συμβατός με την εποχή που γυρίστηκε και την εποχή που διαδραματίζεται. Εκεί όμως έγινε το λάθος, σε μια ασυμβατότητα στις δύο εποχές, μιας και η ταινία γίνεται το 1939 αλλά διαδραματίζεται δεκαετία 1860. Σε έναν δρόμο λοιπόν στην Ατλάντα βλέπουμε λαμπτήρες, αντί φωτιστικών αερίου. Μόνο που η σκηνή υποτίθεται εκτυλίσσεται το 1861 και οι λαμπτήρες εφευρέθηκαν το 1879.

North by Northwest (1959)

Μια από τις εμβληματικότερες ταινίες του μετρ του σασπενς, Alfred Hitchcock, με τον Cary Grant και την Eva Marie Saint στους κεντρικούς ρόλους. Δύσκολο να παίζεις με παιδί, σου κλέβει την παράσταση, όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές και αυτό συμβαίνει ακόμα και όταν το παιδί είναι βοηθητικός ηθοποιός. Σε μια σκηνή, τεταμένη ανάμεσα στους δύο κεντρικούς ήρωες, ένα όπλο δημιουργεί έναν έντονο θόρυβο. Σε ένα καφέ, οι θαμώνες κάθονται χαλαροί μη γνωρίζοντας τι θα συμβεί. Ένα όμως παιδί κλείνει τα αυτιά του για τον θόρυβο, κάτι που φαίνεται στην σκηνή. Το πρόβλημα είναι όμως ότι το κάνει πέντε δευτερόλεπτα πριν τον θόρυβο, γνωρίζοντας τι θα γίνει, κάτι που κάνει και εμάς να υποψιαστούμε.

Dr. No (1962)

Δεν είναι μόνο η πρώτη ταινία James Bond που καθιέρωσε το άστρο του Sean Connery, αλλά και μια από τις καλύτερες μέχρι στιγμής. Άλλες όμως εποχές που λάθη μπορούσαν να γίνουν πιο εύκολα, ιδίως όσον αφορά τα οπτικά και ηχητικά εφέ. Σε αυτήν λοιπόν την ταινία, κάποια στιγμή ο James Bond καταδιώκεται σε έναν χωματόδρομο, στον δρόμο για το σπίτι της Miss Taro. Σε αυτή την σκηνή, ο ήρωας προσπαθεί να ισορροπήσει με το αυτοκίνητο του, του οποίου τα λάστιχα τσιρίζουν σαν τρελά. Μόνο που τα λάστιχα κάνουν αυτούς τους θορύβους σε λείες επιφάνειες και όχι σε χωματόδρομους.

Star Wars IV A New Hope (1977)

Το πρώτο Star Wars του George Lucas ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία και άλλαξε για πάντα το σινεμά φέρνοντας πλέον την λογική του κινηματογραφικού franchise. Ένα αστείο λάθος αλλά και μια παραφιλολογία για το αν όντως ήταν λάθος ή όχι είναι όταν ένας από τους πολεμιστές του Darth Vader χτυπά το κράνος του στην πόρτα του διαστημόπλοιου. Αυτή η σκηνή κρατήθηκε στην ταινία, αλλά παραμένει άγνωστο αν δεν το πήραν χαμπάρι ή την έβαλαν επίτηδες για λίγη πλάκα.

Pretty Woman (1990)

Η ταινία με την οποία καθιερώθηκε η Julia Roberts είναι η ρομαντική κωμωδία του Garry Marshall στην οποία υποδύεται μια πόρνη πολυτελείας στο Χόλιγουντ που προσλαμβάνεται ως συνοδός ενός πλούσιου επιχειρηματία, του Ρίτσαρντ Γκιρ. Το πρωί μετά την πρώτη τους συνάντηση, της παραγγέλνει στο κρεβάτι του δωματίου του ξενοδοχείου πρωινό μπουφέ. Μόνο που όταν λέει την ατάκα "i only got through 11nd grade" τρώει κρουασάν και στο επόμενο πλάνο που λέει την ατάκα "your folks must be pretty proud" τρώει pancakes.

Batman Returns (1992)

Ο πιο εμβληματικός Batman είναι εκείνος του Michael Keaton, όπως τον οραματίστηκε και τον δημιούργησε ο ευφάνταστος Tim Burton στις δύο ταινίες που έκαναν. Η στολή του υπερήρωα είναι χαρακτηριστική, όπως και τα σκιώδη και βαμμένα για να φαίνονται έτσι μάτια. Μόνο που στην δεύτερη ταινία, του 1992, όταν συναντά την Catwoman της Michelle Pfeiffer, βγάζει την μάσκα και τότε εξαφανίζεται το βάψιμο στα μάτια, σαν να πήγαινε με την στολή. Ένα πρόβλημα που ο Robert Pattinson δεν αντιμετώπισε με το συνεχές και έντονο eyeliner.

Pulp Fiction (1994)

Βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα για την συγκεκριμένη ταινία, ο Quentin Tarantino σίγουρα είναι περήφανος για μια από τις καλύτερες ταινίες των 90s. Ίσως λιγότερο υπερήφανος είναι για ένα λάθος σε αυτή, το οποίο ο ίδιος ουδέποτε έχει σχολιάσει. Σε μια σκηνή με τους Samuel L. Jackson και John Travolta με τους γνωστούς πυροβολισμούς σε ένα διαμέρισμα, ένας άντρας ξαφνικά τους πυροβολεί, μόνο οι τρύπες στους τοίχους από τις σφαίρες υπήρχαν πριν πέσουν οι πυροβολισμοί. Ο Tarantino προσέχει πολύ τις λεπτομέρειες, αλλά ίσως εδώ του ξέφυγε.

The Matrix (1999)

Το αριστούργημα των αδελφών Wachowski παραμένει και σήμερα μια από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του 1990 και ένα από τα πιο επιδραστικά sci fi, που έχουν εμποτίσει με διάφορες θεωρίες την ποπ κουλτούρα. Κάτι που ίσως παραμένει ανεξήγητο είναι γιατί στα γυαλιά ηλίου στο πρώτο Matrix της τριλογίας, προς το τέλος της ταινίας φαίνονται μέσα από τις αντανακλάσεις ο κάμεραμαν με την κάμερα. Το ίδιο είχε συμβεί λίγα χρόνια νωρίτερα στα γυαλιά του Kurt Russell στο Stargate (1994).

American Sniper (2014)

Μια από τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων χρόνων του Clint Eastwood είναι το υποψήφιο για Όσκαρ American Sniper με τον Bradley Cooper στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ενώ έγινε εξαιρετική δουλειά σε επίπεδο σκηνοθεσίας, μοντάζ και ήχου, κάτι τους ξέφυγε στα props. Συγκεκριμένα, στο μωρό, το νεογέννητο που απέκτησε ο Cooper στην ταινία. Μόνο που όπως το κρατάει στα χέρια, φαίνεται ξεκάθαρα στον φακό και η κάμερα δεν φρόντισε να κρύψει το γεγονός ότι είναι ένα οφθαλμοφανώς ψεύτικο μωρό.

Blade Runner 2049 (2017)

Ο Dennis Villeneuve, ένας σπουδαίος ανανεωτής του είδους της επιστημονικής φαντασίας και από τους μεγαλύτερους οραματιστές του σύγχρονου mainstream σινεμά, καταπιάστηκε με το σίκουελ ενός επίσης διαμαντιού, του Blade Runner του Ridley Scott. Στην δική του εκδοχή με τον Ryan Gosling, επιστρέφουμε σε μια μάχη ανάμεσα στην ανθρωπότητα και στα ανδροειδή. Επιστρέφει μάλιστα και ο θρυλικός πρωταγωνιστής της πρώτης ταινίας, ο Harrison Ford, ο οποίος μάλλον λίγο τα μπέρδεψε και έβγαλε παραπάνω ρεαλισμό από όσο αντέχει ο συμπρωταγωνιστής του. Σε μια σκηνή μάχης, του δίνει πραγματική μπουνιά με τον Gosling να υποφέρει και να φαίνεται στην κάμερα. Ο ηθοποιός εξήγησε πως τα φώτα στο σετ τον μπέρδεψαν στην χορογραφία πάλης και έτσι δεν κατάλαβε ότι θα τον πετύχαινε.


Little Women (2019)

Η Greta Gerwig επιχείρησε την δική της μεταφορά του κλασικού κειμένου του 1868 που είχε μεταφερθεί και στα 90s στο σινεμά με ένα εκλεκτό καστ. Το ίδιο συμβαίνει και στο καινούργιο με τους Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh, Timothee Chalamet, Laura Dern και Meryl Streep. Και ενώ διαδραματίζεται τον 19ο αιώνα, κάποια πλαστικά μπουκάλια νερό στο σπίτι του Chalamet όταν τον επισκέπτονται για πρώτη φορά οι αδερφές, προδίδουν την νέα εποχή. Βέβαια αυτό είναι το λιγότερο. Εδώ σε ολόκληρο Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001), σε μια σκηνή που ο Frodo και ο Sam διασχίζουν κάτι χωράφια με ένα σκιάχτρο, στον κόσμο της Μέσης Γης εμφανίζεται στο background ένα κανονικό, σύγχρονο αυτοκίνητο που τρέχει!

Oppenheimer (2023)

Μια από τις καλύτερες δουλειές του Christopher Nolan με την οποία κατάφερε να κερδίσει Όσκαρ σκηνοθεσίας και Όσκαρ καλύτερης ταινίας, ανάμεσα σε άλλα. Ακόμα και σε πολυβραβευμένες και επιτυχημένες ταινίες με σχεδόν ένα δις δολάρια εισπράξεις, συμβαίνουν λάθη, αν και κάτι τέτοιο θα έπρεπε να αποφευχθεί διότι είναι ιστορικό λάθος και σε μια τέτοια παραγωγή θα έπρεπε να το είχαν ψάξει λίγο καλύτερα. Η ιστορία αφορά τον γνωστό για την ατομική βόμβα αμερικανό επιστήμονα, αλλά η ταινία κάνει ένα αμερικανικό λάθος. Σε ένα τμήμα της ταινίας που διαδραματίζεται στα 40s, η αμερικανική σημαία κυματίζει με τα πενήντα της αστέρια, όσα και οι Πολιτείες των ΗΠΑ. Μόνο που μέχρι το 1959 ούτε η Αλάσκα ούτε η Χαβάη είχαν ενταχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η σημερινή σημαία υιοθετήθηκε στις 4 Ιουλίου 1960.

Περισσότερα σινεφιλικά αφιερώματα μπορείτε να αναζητήσετε σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον blog.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Revelations

Revelations

Θα το βρείτε: Netflix

Ο δημιουργός του Train to Busan, στρέφεται σε ένα σύνθετο και πολυσυλλεκτικό θρίλερ που...
4 hours
Black tea

Black tea

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Την ημέρα του γάμου της, η Aya, μια νεαρή γυναίκα γύρω στα τριάντα από...
5 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο