Οι "Σμιλεμένες ψυχές" του Σταύρου Ψυλλάκη στο Δαναό
Το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη, "Σμιλεμένες ψυχές" θα κάνει την πρεμιέρα του απόψε στον Δαναό, με ώρα προβολής στις 18:00.
ΣΧΕΤΙΚΑFundamentals of Cinema: "Οι εραστές της γέφυρας" του Λεός Καράξ
"...Γιατί εκεί που οι περισσότεροι ένιωθαν μόνο οίκτο, φόβο και απέχθεια, ο Γκριβέλ άφησε να ανθίσει η αγάπη, ο σεβασμός κι ο θαυμασμός. Και μπορεί η νόσος του Χάνσεν να έχει πια εκλείψει, αλλά αυτή η σπουδή στην ανθρωπιά που παραδίδει ο Ψυλλάκης παραμένει επίκαιρη και αναγκαία..."
Ολοκληρωμένη την κριτική μας από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.
Η πρεμιέρα θα γίνει παρουσία των πρωταγωνιστών (Julien & Christane Grivel), του σκηνοθέτη, του παραγωγού, του μουσικού (Γιάννη Χαρούλη) και άλλων συντελεστών της ταινίας.

Η ταινία συμμετείχε στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και απέσπασε 3 βραβεία:
το βραβείο FIPRESCI της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου για Ελληνικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του Διαγωνιστικού Προγράμματος
το Βραβείο της Επιτροπής Νεότητας των Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης
το βραβείο της ΕΡΤ

Περίληψη: Ο Julien Grivel (1943), Ελβετός οδοντίατρος, για 26 χρόνια (1972-1998) ερχόταν στην Αθήνα δύο φορές το χρόνο και φρόντιζε, δωρεάν, τα δόντια των χανσενικών (λεπρών) στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων «Η Αγία Βαρβάρα». Στο βιβλίο του ΕΛΛΑΔΑ η δική μου Ιθάκη γράφει: «Υιοθετώντας τη γλώσσα των Ελλήνων, υιοθέτησα ασυνείδητα και τη σκέψη τους… Ένα εσωτερικό ταξίδι που με βοήθησε να βλέπω τον κόσμο και τη ζωή διαφορετικά». Η φιλία του με τον Μανώλη Φουντουλάκη (πρώην χανσενικό) ήταν καταλυτική. «Ξέρεις φίλε, με αυτές τις δοκιμασίες βγαίνει όμορφα σμιλεμένη η ψυχή του ανθρώπου» του έλεγε.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία - Σενάριο - Μοντάζ: Σταύρος Ψυλλάκης / Διεύθυνση φωτογραφίας: Μανώλης Λεβεντέλης, Μιχάλης Γερανιός / Τελικό μοντάζ: Σταύρος Ψυλλάκης, Σπύρος Κόκκας / Μουσική: Γιάννης Χαρούλης / Ήχος: Κώστας Κοσμαδάκης, Πέτρος Σμυρλής / Μίξη & Εργαστήρια ήχου: Βαγγέλης Φάμπας MASSIVE PRODUCTIONS / Color grading: Σάκης Μπουζάνης / Post production: 2 | 35 / Αφίσα, Τίτλοι: Δημήτρης Αρβανίτης
Πρόγραμμα Προβολών
Δαναός 1
Σάββατο 12/04/25 - 18:00 / Κυριακή 13/04/25 - 18:00
Δαναός 2
Δευτέρα 14/04/25 - 18:00 / Τρίτη 15/04/25 - 18:00 / Τετάρτη 16/04 - 20:00
ΣΧΟΛΙΑ
Εμφάνιση σχολίων