13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου: Τα βραβεία
To 13o Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας απένειμε χθες τα βραβεία στις ταινίες που μπορείτε να τις δείτε στην Ταινιοθήκη, καθώς η διοργάνωση συνεχίζεται για λίγες ημέρες ακόμη.
ΣΧΕΤΙΚΑΟ νέος Λεός Καράξ παραμένει τολμηρός και πρωτοποριακός
Παράλληλα, επιλεγμένα προγράμματα του παρουσιάζονται (και) online στη διεύθυνση online.tainiothiki.gr
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ
Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του ΦΠΚΑ, που φέτος περιελάμβανε 10 ταινίες απ’ όλον τον κόσμο, το Μεγάλο Βραβείο (Grand Jury Prize) απονεμήθηκε στο Βιέτ και Ναμ (Viêt and Nam) του Τρουνγκ Μιν Κουί, «μια σπάνια ταινία, μύχια και μαγική, που σκάβει βαθιά για να φέρει στο φως μια ιστορία αγάπης, και να υφάνει το ευαίσθητο όραμα της επιθυμίας για μια καλύτερη ζωή και της ανάγκης για δικαίωση των φαντασμάτων του παρελθόντος».
Η εταιρεία AUTHORWAVE προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες post-production ύψους 10.000 ευρώ για την επόμενη ταινία του δημιουργού, ενώ ο νικητής εξασφαλίζει αυτόματα την διανομή μίας εβδομάδας της ταινίας του στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Το Βιέτ και Ναμ θα προβληθεί και πάλι, την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, στις 9.15.
Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής (Special Jury Prize) κέρδισαν εξ ημισείας οι ταινίες
Φωτιά του ανέμου (Fire of Wind) της Μάρτα Ματέους και Άμεση παρέμβαση (Direct Action) των Μπεν Ράσελ και Γκιγιόμ Καγιό.
Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή «μέσω μιας παράδοξης σκηνοθεσίας, η ιδιαίτερη αλληγορική φωνή της ταινίας Φωτιά του ανέμου εξερευνά τις ιστορίες μια κοινότητας και μιας χώρας», ενω στην Άμεση παρέμβαση «με αυστηρά καδραρίσματα και ρυθμό, η ταινία παρουσιάζει τους αγώνες μιας κοινότητας ενάντια στις εξουσίες - μικρές καθημερινές χειρονομίες, σταδιακά μετατρέπονται σε ένα μανιφέστο αντίστασης και αλληλεγγύης».
Τέλος, Ειδική Μνεία (Special Mention) απέσπασε το Κυανό (bluish) των Λίλιθ Κράξνερ και Μιλένα Τσερνόφσκι. «Η ακριβής και χαμηλών τόνων κινηματογραφική γλώσσα της ταινίας επικοινωνεί, χωρίς προφάνειες και επεξηγήσεις, τις υποκειμενικές πραγματικότητες των χαρακτήρων - μια ταινία που πιάνει το παλμό του εδώ και τώρα».
Την κριτική επιτροπή του διεθνούς διαγωνιστικού απάρτισαν οι: Τζάκι Ντέιβις (παραγωγός και επιμελήτρια με έδρα το Λονδίνο, η οποία εργάζεται στη διασταύρωση της τέχνης και του κινηματογράφου), Ρέα Βαλντέν (κινηματογραφίστρια, θεωρητικός κινηματογράφου και Επίκουρη Καθηγήτρια στη Σκηνοθεσία και στο Μοντάζ στο Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Αθηνών) και Μαρία Κουρκούτα (κινηματογραφίστρια, μοντέρ και παραγωγός).

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ «REFRAMING IMAGES»
Στο νέο διαγωνιστικό τμήμα «Reframing Images» που η Tαινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει φέτος σε συνεργασία με την ARTWORKS, το Βραβείο ARTWORKS Καλύτερης Ταινίας (ARTWORKS Best Film Award) απονεμήθηκε στην ταινία Man Number 4 της Miranda Pennell.
«Ένας αναγεννησιακός πίνακας του ίντερνετ: δανειζόμενη μια φωτογραφία αναρτημένη στα μέσα δικτύωσης, η δημιουργός χαρτογραφεί μια γεωγραφία προς εξερεύνηση και συνθέτει τετράγωνο-τετράγωνο, μια υπερβατική εμπειρία που ξεπερνάει τα όρια της απλής κινηματογραφικής θέασης».
Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), η ARTWORKS προσφέρει στη νικήτρια το Βραβείο ARTWORKS Καλύτερης Ταινίας, ύψους 5.000 ευρώ.
Ειδική Μνεία (Special Mention) κέρδισαν δύο ταινίες:
Το Notes: Remembered and Found της Μαρίας Αναστασίου.
«Μια σκυταλοδρομία μνήμης και ένας συγκινητικός οικογενειακός διάλογος που υπερβαίνει το γραμμικό χρόνο - με αμεσότητα και ειλικρίνεια, η ειδική μνεία πηγαίνει σε ένα κινηματογραφικό δοκίμιο με ισχυρό συναισθηματικό αποτύπωμα, που ενώνει τέσσερις φιγούρες σε μια».
Το Ημερολόγιο Κλίματος του Αλέκου Αλεξιάδη.
«Μια εικόνα με όρια, μια κοινωνική συνθήκη με σύνορα και ένας ήχος πολυεπίπεδος, σε μια ονειρική καταγραφή άλλης μιας απομόνωσης. Η ειδική μνεία πηγαίνει σε έναν δημιουργό, που γοήτευσε την επιτροπή με την ευρηματική και υπομονετική ματιά του».
Το Ημερολόγιο Κλίματος προβάλλεται online στο ΦΠΚΑ.
Η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος απαρτίστηκε από τους SNF ARTWORKS Fellows του πεδίου της Κινούμενης Εικόνας, Νεριτάν Ζιντζιρία, Χριστίνα Κουτσοσπύρου και Κωστή Χαραμουντάνη.
ΣΧΟΛΙΑ
Εμφάνιση σχολίων