27ο ΦΝΘ: "Η τεχνητή νοημοσύνη είναι συναρπαστική, αλλά και τρομακτικά σκοτεινή"

Published: 7 Mar 2025, 15:03
Συντάκτης:

Η τελετή έναρξης του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε σε ένα κατάμεστο Ολύμπιον, εστιάζοντας στην τεχνητή νοημοσύνη, για την οποία υπάρχει άλλωστε μεγάλο αφιέρωμα στη φετινή διοργάνωση. Ιδιαίτερο χρώμα στην επίσημη έναρξη της φετινής διοργάνωσης έδωσε η παρουσίαση της τελετής από έξι παιδιά, μέλη της Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής, η οποία συμμετείχε πρόσφατα στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στη Νότια Κορέα κερδίζοντας οκτώ μετάλλια.

<a href="/en/festival-thessalonikis/me-65000-theates-kai-episkeptes-oloklirothike-27o-fnth/71375">Με 65.000 θεατές και επισκέπτες ολοκληρώθηκε το 27ο ΦΝΘ</a>ΣΧΕΤΙΚΑΜε 65.000 θεατές και επισκέπτες ολοκληρώθηκε το 27ο ΦΝΘ

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο οποίος καλωσόρισε το κοινό στο 27ο ΦΝΘ. «Καλοσωρίζω τον νέο Πρόεδρο στο Διοικητικό μας Συμβούλιο, έναν εξαιρετικό ηθοποιό, τον Άκη Σακελλαρίου. Το κεντρικό αφιέρωμα του φετινού φεστιβάλ είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη. Το μέλλον μας. Γι’ αυτό αποφασίσαμε απόψε να φέρουμε το μέλλον εδώ, στη σκηνή του Ολύμπιον. Όχι, δεν θα παρουσιάσει την τελετή η Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά τα μέλη της Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής, που διαγωνίστηκαν πριν περίπου έναν μήνα στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής, στη Νότια Κορέα, επιστρέφοντας με οκτώ μετάλλια! Έχουμε κοντά μας, τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Βόρεια Ελλάδα, 14 από τα μέλη της ομάδας, μαζί με τους καθηγητές τους και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλημάτων Ρομποτικής και Τεχνολογίας, Εμμανουήλ Τσελέπη».

Αμέσως μετά, ακολούθησε η προβολή μιας ταινίας δυόμισι λεπτών που δημιούργησε η Εθνική Ομάδα Ρομποτικής. Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρεαδάκης, «τα παιδιά χρειάστηκαν 17 λεπτά για τη δημιουργία του βίντεο μέσω AI, 2 λεπτά για την εξαγωγή σε υπολογιστή, 5 ώρες για τη συγγραφή του σεναρίου και 9 ημέρες για να καθοδηγήσουν σωστά το AI να υπακούσει στις καλλιτεχνικές τους οδηγίες» για να προσθέσει στη συνέχεια: «Καταλαβαίνετε ότι αυτό που συμβαίνει είναι κάτι μαγικό, το γεγονός ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δίνει στα παιδιά το ερέθισμα να εκφραστούν μέσω του σινεμά. Σε παιδιά που δεν γνωρίζουν ίσως ούτε τον Χίτσκοκ, ούτε τον Ταραντίνο, ούτε καν τον Δαλιανίδη. Από την άλλη πλευρά, με την ύπαρξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, πότε άραγε θα σταματήσουν να χρειάζονται οι ηθοποιοί και οι σεναριογράφοι; Πότε θα μπουν όρια στο τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε; Αυτά θα συζητήσουμε το επόμενο δεκαήμερο στο Φεστιβάλ μας μέσα από τις ταινίες, τα masterclasses, τις εκθέσεις και τις εκδόσεις μας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα συναρπαστικό εργαλείο. Μπορεί όμως να γίνει και ένα τρομακτικό και επικίνδυνο όπλο, αν δεν τεθούν όρια κι αν δεν θεσπιστούν κανόνες. Πρέπει να προφυλαχτούμε από ανθρώπους και οργανισμούς που μπορεί να τη χρησιμοποιήσουν ασύδοτα και να επωφεληθούμε από τα καλά που μας προσφέρει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

H Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό, τοποθετήθηκε σχετικά: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα μεγάλο δώρο. Αλλά μπορεί να φέρει κι ένα σκοτεινό μέλλον. Όταν η πραγματικότητα ξεπερνά τη μυθοπλασία, όταν η δυστοπία δεν ανήκει πια σε τολμηρά σενάρια αλλά καθορίζει τις ζωές μας, όταν οι ειδήσεις αγγίζουν την επιστημονική φαντασία σε έναν κόσμο όπου τίποτα δεν μοιάζει αληθινό, ένα μέσο παραμένει ζωτικό: το ντοκιμαντέρ. Τα 261 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους που θα παρουσιάσουμε φέτος αποτυπώνουν όλα όσα ζούμε σήμερα και μας καλούν να δούμε την πραγματικότητα όπως είναι, να θυμηθούμε ότι η αλήθεια δεν μπορεί να είναι σχετική, αλλά και να εκτιμήσουμε και πάλι την αξία της τέχνης του κινηματογράφου. Τους τελευταίους μήνες κινδυνεύουν οι βασικές αρχές του πολιτισμού μας, η δημοκρατία, η ελευθερία, η ανεκτικότητα. Οι κραυγές του μίσους πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα. Ο διάλογος δίνει τη θέση του στον κυνισμό και στις απειλές. Μέσα σε όλα αυτά, εμείς, οι άνθρωποι του πολιτισμού και των τεχνών, οφείλουμε να κρατήσουμε υψηλό παράστημα. Τα ντοκιμαντέρ αμφισβητούν το ψέμα, δυναμώνουν την κριτική σκέψη και μας θυμίζουν ότι σε αυτό το σκοτάδι υπάρχουν εναλλακτικές. Σήμερα, η τεκμηρίωση της πραγματικότητας είναι κάτι περισσότερο από μια ταινία – είναι μια πράξη αντίστασης στον παραλογισμό που ζούμε».

Όσον αφορά την ταινία έναρξης, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης ανέφερε: «Η ταινία έναρξης του φετινού Φεστιβάλ, είναι το Σχετικά μ’ έναν ήρωα (About a Hero) του Πολωνού Πιοτρ Βινιέβιτς. Ο Πιοτρ δεν είναι απόψε εδώ, αλλά έρχεται αύριο στη Θεσσαλονίκη και θα είναι παρών το Σάββατο, στην επαναληπτική προβολή της ταινίας στον Κινηματογράφο Μακεδονικόν, για να συζητήσει με το κοινό όλα τα θέματα που εγείρει η ταινία του. Και ποια είναι αυτά τα θέματα; Καταρχάς, ο σκηνοθέτης ζήτησε από ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης να μελετήσει όλες τις ταινίες του διάσημου Γερμανού συναδέλφου του, του σπουδαίου Βέρνερ Χέρτσογκ, και να γράψει ένα σενάριο στο αφηγηματικό του ύφος. Στο ντοκιμαντέρ που προέκυψε μέσα από αυτή τη διαδικασία αφηγητής είναι η φωνή του Χέρτσογκ, η οποία επίσης δημιουργήθηκε από ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Mε τη συναίνεσή του, φυσικά. Τι θα γίνει, όμως, αν δημιουργηθούν παρόμοιες ταινίες χωρίς τη συναίνεση των ηρώων τους; Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Ελπίζουμε να είναι ένα μέλλον που θα το διαμορφώνει πρωτίστως η ανθρώπινη νοημοσύνη» κατέληξε.

Το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί 6-16 Μαρτίου 2025. 

Το MOVE IT θα βρεθεί εκεί και θα σας γράψει ανταποκρίσεις στο ειδικά διαμορφωμένο section του online περιοδικού μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο