Νέοι κανόνες από την Ακαδημία για την ψηφοφορία των Όσκαρ

Published: 22 Apr 2025, 20:03
Συντάκτης:

H Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου επικύρωσε τις νέες αλλαγές που θα ισχύσουν στην διαδικασία επιλογής των ταινιών που θα διεκδικήσουν και θα κερδίσουν τα Όσκαρ στην επόμενη απονομή που θα διεξαχθεί 15 Μαρτίου 2026.

<a href="/en/nea/h-fonissa-tis-eyas-nathena-einai-i-episimi-ypovoli-tis-elladas-sta-oskar/70409">H «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα είναι η επίσημη υποβολή της Ελλάδας στα Οσκαρ</a>ΣΧΕΤΙΚΑH «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα είναι η επίσημη υποβολή της Ελλάδας στα Οσκαρ

Καταρχήν, άλλαξαν τα εξής σχετικά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή της ταινίας. Η Ακαδημία υποστηρίζει πως «ούτε βλάπτουν ούτε ωφελούν τις πιθανότητες μιας υποψηφιότητας. Η Ακαδημία και ο κάθε κλάδος ξεχωριστά θα κρίνει το επίτευγμα λαμβάνοντας υπ' όψιν τον βαθμό στον οποίο άνθρωποι ήταν στην καρδιά της δημιουργίας».

Ο ορισμός της γκρίζας περιοχής και προφανώς μελλοντικά όλα αυτά αναμένεται να διαφοροποιηθούν. Προς το αναπόφευκτα χειρότερο.

Στην κατηγορία Διεθνούς Ταινίας, η χώρα που προτείνει ταινία σκηνοθετημένη από αλλοεθνή δημιουργό που έχει βρει άσυλο στην χώρα που τον/την/το προτείνει, θα πρέπει να εξασφαλίζεται το γεγονός πως ο δημιουργικός έλεγχος της ταινίας ήταν στα χέρια των δημιουργών.

Για το νεόφερτο Όσκαρ Κάστινγκ θα σχηματίζεται αρχικά μια 10άδα προεπιλογής (όπως συμβαίνει και σε αρκετές τεχνικές κατηγορίες, αλλά και σε Διεθνές, Ντοκιμαντέρ και Animation.

Kαι τέλος, το πιο άκυρο, ακριβώς διότι θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο. Όσοι ψηφίζουν για την Καλύτερη Ταινία, θα πρέπει να πιστοποιήσουν ότι έχουν δει τα 10 προτεινόμενα φιλμ, διαφορετικά δεν θα μπορούν να ψηφίσουν. Αναρωτιόμαστε για το πως θα γίνει αυτή η πιστοποίηση, αλλά και για κάτι πιο σημαντικό: Δηλαδή μέχρι τώρα υπήρχαν κάποιοι/ες που ψήφιζαν ΧΩΡΙΣ να έχουν δει όλες τις ταινίες;

Έτσι εξηγούνται πολλά.

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο