Σύγχρονο Αμερικανικό ντοκιμαντέρ στην Ταινιοθήκη

Οι προβολές θα διαρκέσουν έως τις 2 Μαρτίου 2011, στους χώρους της Ταινιοθήκης (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136). Θα διεξαχθούν εργαστήρια για κινηματογραφιστές, φοιτητές κινηματογράφου και ΜΜΕ, καθώς και για το ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται να παρευρεθεί, σε συνεργασία με το Exile Room (Αθηνάς 12, Μοναστηράκι, τηλ: 210-3223395) και θα είναι δωρεάν, με απαραίτητη την τηλεφωνική κράτηση.
Οι ταινίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τεχνικών κινηματογράφησης και αφήγησης των εξής θεμάτων: Από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μετανάστευση ως το περιβάλλον και τις φυσικές καταστροφές, αλλά και προσωπικές ιστορίες ιδιαίτερων ανθρώπων. Το αφιέρωμα στο σύγχρονο αμερικανικό ντοκιμαντέρ είναι μέρος του American Documentary Showcase, ενός κινητού προγράμματος που περιλαμβάνει την αποστολή περίπου 60 ντοκιμαντέρ ανεξάρτητης παραγωγής σε 25 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Bill Guttentag έχει βραβευθεί δυο φορές με Όσκαρ. Στην Ελλάδα θα παρουσιάσει την ταινία του ‘Soundtrack for a Revolution’ (Μουσική για μια Επανάσταση) παραγωγής 2009, ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται την ιστορία του Αμερικανικού Κινήματος για τα Κοινωνικά Δικαιώματα του 1950 και του 1960 μέσα από τη δυναμική μουσική της εποχής. Το 1988 ο Guttentag βραβεύτηκε με Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ ‘You Don’t Have to Die’, ενώ έλαβε άλλες τρεις υποψηφιότητες τα επόμενα 15 χρόνια, μέχρι το επόμενο βραβείο του το 2003 με την ταινία ‘Twin Towers’. Από το 2001 διδάσκει την επιχειρηματική διάσταση του κινηματογράφου και της τηλεόρασης σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ Γενική είσοδος €5 (ανά ημέρα)
Σάββατο 26/2 20:00

A Man Named Pearl (Scott Galloway, Brent Pierson, 2006) 78’
Ο Pearl Fryar, ένας μαύρος Αμερικανός αυτοδίδακτος κηπουρός, παίρνει το βραβείο “Καλύτερος Κήπος της Πόλης” προσελκύοντας επισκέπτες και τουρίστες σε μια κοινότητα που ήταν αρχικά διστακτική στο να δεχτεί μαύρους κατοίκους.
21:30 The Betrayal - Nerakhoon (Ellen Kuras, 2008) 96’
Η μετάβαση μιας οικογένειας από το εμπόλεμο Λάος στους σκληρούς δρόμους της Νέας Υόρκης στη διάρκεια 23 χρόνων. Η οικογένεια ζει παγιδευμένη ανάμεσα σε όσα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει και στην προσπάθειά της να χτίσει ένα νέο μέλλον σε μια νέα πατρίδα.
Κυριακή 27/2
20:00 No Subtitles Necessary: Laszlo & Vilmos (James Chressanthis, 2008) 90’
Δυο καλλιτέχνες που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ μετά από την Ουγγρική Επανάσταση του 1956, οι κινηματογραφιστές Laszlo Kovacs και Vilmos Zsigmond, διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του αμερικανικού κινηματογράφου τις δεκαετίες του 1960 και 1970. Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Santa Fe Film Festival.
Ένα πειραματικό βλέμμα στη σχέση μεταξύ ενός θαλάσσιου βιολόγου-οικολόγου και του γιου του, που διερευνά το οικογενειακό οικοσύστημα.
Δευτέρα 28/2
20:00 Trouble the Water (Tia Lessin, Carl Deal, 2008) 96’
Το πορτραίτο δυο απροσδόκητων ηρώων και μιας υποβαθμισμένης κοινότητας κατά τη διάρκεια του τυφώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη. Βραβείο Καλύτερου Αμερικανικού Ντοκιμαντέρ Sundance Film Festival, και υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.
22:00 FLOW For the Love of Water (Irena Salina, 2008) 84’
Μια πολυβραβευμένη ταινία για την παγκόσμια κρίση νερού, την οποία οι ειδικοί αποκαλούν το πιο σημαντικό πολιτικό και περιβαλλοντικό ζήτημα του 21ου αιώνα. Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ United Nations Association Film Festival.
Τρίτη 1/3

20:00 Soundtrack for a Revolution (Bill Guttentag, Dan Sturman, 2009) 83’
Η ιστορία του Αμερικανικού Κινήματος για τα Κοινωνικά Δικαιώματα του 1950 και ’60 μέσα από τη δυναμική μουσική της εποχής. Βραβείο Σκηνοθεσίας Ντοκιμαντέρ Chicago International Film Festival, και υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.
Τετάρτη 2/3
20:00 Unnatural History of Wall Street (Gary Leib, 2008) 1’
Η οικονομική ιστορία της Νέας Υόρκης σε καρτούν. Animation.
20:05 Welcome to Shelbyville (Kim A. Snyder, 2010) 70’
Μια κοινότητα στο Νότο καλείται να αντιμετωπίσει τις ραγδαίες δημογραφικές αλλαγές και να ενσωματώσει τον αυξανόμενο πληθυσμό Λατινοαμερικανών μεταναστών και Σομαλών προσφύγων.
Η ιστορία μια πόλης στην πολιτεία του Μισισιπή που είναι ακόμη διχασμένη γύρω από το νόημα της δικαιοσύνης, 40 χρόνια μετά από τη δολοφονία τριών υπέρμαχων των ανθρώπινων δικαιωμάτων το 1964 (μια υπόθεση που έμεινε γνωστή με τον κωδικό έρευνας του FBI “Φλέγεται ο Μισισιπής”). Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, Boston Film Festival και New York International Film Festival.
ΣΧΟΛΙΑ
Εμφάνιση σχολίων