Πιάστε μια κάμερα και δημιουργήστε ταινία στην δωρεάν πλατφόρμα Clap
Πώς μία ευπαθής ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει μία ταινία μικρού μήκους για να μιλήσει για την ταυτότητά της και την ισότητα;
Μετά από δύο χρόνια προετοιμασίας, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CLAP (Collective Learning through Antiracist Productions) παρουσιάζει 9 μικρού μήκους ταινίες κατά του ρατσισμού από ευπαθείς ομάδες, καθώς και τη δωρεάν διαθέσιμη διαδικτυακά πλατφόρμα MediaClap για την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους.
Το Κέντρο Οπτικοακουστικής Παιδείας ΚΑΡΠΟΣ ασχολείται συστηματικά από το 2018 με το να δώσει φωνή σε ευάλωττα άτομα και προωθεί αφηγήσεις που μιλούν για τη διαφορετικότητα μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας και τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους.
To CLAP αποτελεί ένα πρόγραμμα μεταξύ τριών οργανισμών σε Ελλάδα (Καρπός), Βέλγιο (Media Animation) και Πορτογαλία (4Change) που στοχεύει στην αξιοποίηση ταινιών μικρού μήκους ως μέσο ακτιβισμού και ευαισθητοποίησης κατά του ρατσισμού. Σκοπός του CLAP είναι να καλλιεργήσει την ομαδική συνεργασία και την ανάπτυξη οπτικοακουστικών δεξιοτήτων, ώστε να περάσουν το δικό τους αντιρατσιστικό μήνυμα μέσα από την δημιουργία μιας ταινίας.
Στο πλαίσιο του έργου δημιουργήθηκαν 9 αντιρατσιστικές ταινίες μικρού μήκους από ευάλωτες ομάδες και ετοιμάζεται μια σειρά ειδικών δωρεάν προβολών. Επιπλέον, η πλατφόρμα με τις ασκήσεις και οδηγίες για την παραγωγή ταινιών είναι διαθέσιμη δωρεάν για την κοινότητα.
Αν ενδιαφέρεστε για θέματα ρατσισμού και ψάχνετε έναν δημιουργικό τρόπο να εκφραστείτε με την ομάδας σας, η πλατφόρμα Mediaclap είναι πλέον διαθέσιμη δωρεάν. Στην πλατφόρμα θα έχετε πρόσβαση σε ένα μεγάλο αριθμό ταινιών από το Βέλγιο, βραβευμένων στο Φεστιβάλ A films Ouverts, σε χρησιμο εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και σε μια σειρά εύχρηστων οδηγιών και δραστηριοτήτων για την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους. Επιπλέον, υπάρχουν κεφάλαια για τα πρώτα βήματα στο σενάριο, τη φωτογραφία, τον ήχο και το μοντάζ, ώστε να ξεκινήσει βήμα βήμα η εκπαίδευση.

Οι ομάδες του CLAP
Σε κάθε χώρα επιμορφώθηκαν 10 εκπαιδευτές ομάδων στην χρήση των δραστηριοτήτων και των ασκήσεων της πλατφόρμας, με στόχο την τελική δημιουργία ταινιών μικρού μήκους με τις ομάδες που συντονίζουν και εμψυχώνουν. Άτυπες κοινότητες από ευάλωτες ομάδες, νέοι αλλά και ώριμοι ενήλικες ή άτομα με καλλιτεχνική διάθεση μιλούν μέσα από τις ταινίες τους για την εμπειρία του ξένου, του διαφορετικού και το βίωμα του ρατσισμού μέσα από ποικίλες κινηματογραφικές φόρμες.
Στην Ελλάδα συμμετείχαν 9 διαφορετικές ομάδες με ευάλωτο πληθυσμό, που αποτύπωσαν τη δική τους οπτική για τον ρατσισμό και τα βιώματά τους, στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ενότητας:
● τρεις ομάδες από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλλιθέας,
● η Ανάσα - Πολιτιστικό Κέντρο Αφρικανικής Τέχνης και Πολιτισμών,
● η Έξις - Συμπεριληπτική Ομάδα Χορού (για άτομα με αναπηρία)
● οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18 Άνω,
● το Κοινωνικό ΕΚΑΒ (ανήλικοι πρόσφυγες),
● το Γλωσσικό και Πολιτιστικό Ατελιέ- Sprach und Kulturatelier (άτομα με οπτική αναπηρία) και
● το 5ο ΕΠΑΛ Αθηνών, όπου φοιτούν πολλοί νέοι μετανάστες και πρόσφυγες).
Οι ταινίες του CLAP
Οι ταινίες του προγράμματος αξιοποιούν ποικίλα κινηματογραφικά είδη (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, animation κλπ.) που αντικατοπτρίζουν τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο κάθε ομάδα έθιξε το θέμα του ρατσισμού και των διακρίσεων και να περάσει το δικό της μήνυμα.
Για την υλοποίηση των 9 ταινιών ο Καρπός μέσω του προγράμματος CLAP προσέφερε οικονομική υποστήριξη σε κάθε ομάδα, καλλιτεχνική επιμέλεια και βοήθεια στο σενάριο και τα γυρίσματα.
Ήδη 4 από τις ταινίες (“Προσωπικές Ιστορίες μαθητών”, “IN-VISIBLE”, “Κόκκινη Καρδιά” και “Way out”) έχουν ταξιδέψει σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ η ταινία “Κόκκινη Καρδιά” απέσπασε το πρώτο της βραβείο στο Φεστιβάλ Ολυμπίας.
Αυτό είναι το τρέιλερ από την ταινία ¨Κόκκινη καρδιά":
ΣΧΟΛΙΑ
Εμφάνιση σχολίων