Ο Γιώργος Λάνθιμος φωτογραφίζει στα γυρίσματα των ταινιών του
Από ένας ιδιοσυγκρασιακός Έλληνας auteur του greek weird wave, με τον Αστακό και τον Θάνατο του ιερού ελαφιού έγινε το νέο παράξενο παιδί του σινεμά και με το The Favourite και ιδιαιτέρως με το Poor Things μετατράπηκε σε έναν αποδεκτό από την αμερικανική Ακαδημία δημιουργό με υψηλού μπάτζετ αλλά και κύρους ταινίες. Ο λόγος για τον Γιώργο Λάνθιμο που ετοιμάζει την νέα του ταινία, Bugonia και ας μην πήρε έγκριση από το ΚΑΣ για γύρισμα στην Ακρόπολη.
ΣΧΕΤΙΚΑΗ τοποθέτηση του Λάνθιμου για την Ακρόπολη: "Βλάβη στην επαγγελματική μας υπόσταση"
Το ίδιο διάστημα γκαλερί του Λος Άντζελες φιλοξενεί έκθεση φωτογραφίας του, μιας και ο ίδιος ασχολείται με αυτό.
Πέρσι είχε εκδώσει δύο φωτογραφικά άλμπουμ, το i shall sing these songs beautifully και το Dear God, the Parthenon is still Broken, με φωτογραφίες από τα γυρίσματα και την προπαραγωγή των Poor Things και Kinds of Kindness. Η γκαλερί Webber 939 στο Λος Άντζελες από τις 29 Μαρτίου φιλοξενεί την φωτογραφική δουλειά του σκηνοθέτη με τον ίδιο να παρευρίσκεται στα εγκαίνια, όπως ήταν μαζί του και η σταθερή συνεργάτιδα του, Έμα Στόουν. Άλλωστε, είναι μοντέλο σε αρκετές από τις φωτογραφίες, μιας και πρωταγωνιστούσε και στις δύο ταινίες. Ο ίδιος παραχώρησε Q&A, με τον Μαικλ Μακ να το συντονίζει, μιλώντας για το τι τον οδήγησε στην φωτογραφία και τι τον εμπνέει.

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως δεν έχει γνώσεις φωτογραφίας, καθώς στις κινηματογραφικές του σπουδές στην Ελλάδα δεν ασχολήθηκαν καθόλου με αυτό το μέσο και έτσι ο ίδιος άρχισε να πειραματίζεται στο σετ του Poor Things. «Αλλά υποθέτω ότι το πρώτο πράγμα που μαθαίνεις όταν σε ενδιαφέρει να κάνεις ταινία είναι ότι, ξέρεις, ξεκινάει από τη φωτογραφία. Είναι σαν 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο», είπε ο Λάνθιμος στον Μακ στην έκθεση. «Οπότε πρέπει να καταλάβεις πώς μπορείς να πάρεις, ξέρεις, κάθε καρέ, ένα κάθε φορά. Νομίζω, ξέρετε, απλά συνειδητοποιείς ότι πρέπει να μάθεις την τεχνική. Έτσι ξεκίνησα για πρώτη φορά, πήρα μια κάμερα και άρχισα να καταλαβαίνω πώς λειτουργεί και πώς εκτίθεται το φιλμ και πώς φαίνεται και όλα τα λάθη που κάνεις».

Καθώς ο Λάνθιμος ξεκίνησε την καριέρα του ως ανεξάρτητος σκηνοθέτης στην Ελλάδα, άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία για έναν κυρίως πρακτικό λόγο: Δεν είχε τα χρήματα να προσλάβει φωτογράφο στο πλατό και έπρεπε να τραβήξει ο ίδιος φωτογραφίες προώθησης. Με το «Poor Things» μπόρεσε να προσλάβει έναν φωτογράφο σκηνικών, άρχισε να παίζει με τη λήψη φωτογραφιών ως αυτόνομη τέχνη, με τη δική τους αισθητική και διάθεση διαφορετική από τις ταινίες του.

«Είμαι πολύ αγχωμένος στα γυρίσματα και είναι μια πολύ αγχωτική εμπειρία να κάνω ταινίες», είπε ο Λάνθιμος. «Σε κάνει να το ξεχνάς για μια στιγμή. Γιατί βάζεις το μυαλό σου κάπου αλλού». Κατά τη λήψη φωτογραφιών στο σετ του Poor Things, ο Λάνθιμος χρησιμοποίησε μια κάμερα μεγάλου φορμά, αλλά δούλεψε πολύ γρήγορα μεταξύ των σειρών των σκηνών και των αλλαγών στη ρύθμιση. Τράβηξε επίσης φωτογραφίες από τα σκηνικά που κατασκευάζονταν, συμπεριλαμβανομένου του οίκου Baxter που είναι το κύριο σκηνικό για την πρώτη πράξη της ταινίας. Αφού δεν έμεινε ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα από την ανάπτυξη των φωτογραφιών σε ένα εργαστήριο της Βουδαπέστης, ο Λάνθιμος επιστράτευσε την Στόουν για να τον βοηθήσει να επεξεργαστεί τα αρνητικά στο μπάνιο του – μια διαδικασία που την ονόμασε «νεύρωση» αλλά και ηρεμία, βοηθώντας και τους δύο να χαλαρώσουν μετά από 12ωρες ημέρες λήψης. Αφού ολοκλήρωσε το «Poor Things» το 2021 και συνέχισε να δουλεύει στην ανθολογική ταινία Kinds of Kindnes το 2022, συνέχισε να εργάζεται στη φωτογραφία. Ενώ οι φωτογραφίες του «Poor Things» - έχοντας ληφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στο soundstage της ταινίας – είναι βγαλμένα από την ίδια αισθητική με τη βικτοριανή σεξουαλική φαντασίωση, το Kinds of Kindness και οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν είναι πολύ πιο διαφορετικές από την ταινία από την οποία προέρχονται. Πολλές από αυτές τραβήχτηκαν γύρω από τη Νέα Ορλεάνη, όπου γυρίστηκε το έργο.

«Ήμουν σε μια πόλη που δεν έχω ξαναπάει. Απλώς κοιτάζω γύρω μου και απλώς βγάζω φωτογραφίες του δρόμου ή των ανθρώπων ή των δέντρων ή οτιδήποτε άλλο», είπε ο Λάνθιμος. «Έτσι αυτό μου έδωσε περισσότερη ελευθερία να είμαι ανοιχτός σε αυτό και να δω πώς ό,τι συνέβαινε μέσα θα μπορούσε στην πραγματικότητα να μεταφερθεί στον κόσμο αντί να αναπαράγω τον κόσμο της ταινίας». Αν και όλα τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση προέρχονται από τα σκηνικά των Poor Things και Kinds of Kindness, ο Λάνθιμος αποκάλυψε επίσης ότι εργάζεται σε φωτογραφίες των νησιών της γενέτειράς του Ελλάδας, αφού επέστρεψε στην Αθήνα μετά από 12 χρόνια ζωής στο Λονδίνο. «Το είδα από μια πολύ διαφορετική οπτική γωνία όταν ήμουν μακριά, αυτή η απόσταση μου έδωσε τη δυνατότητα να δω αυτό που θεωρούσα άσχημο και μη ελκυστικό και με έδιωχνε μακριά, να δω την ομορφιά σε αυτό και τη μοναδικότητα σε αυτό».

Η δουλειά που έχει κάνει στην Αθήνα και η αρχιτεκτονική της, είπε, επικεντρώθηκε στην αποτύπωση της «βίας» των τοπίων της πόλης.
Σε ερώτηση για το αν θα συνεχίσει να κυκλοφορεί φωτογραφικά άλμπουμ, απάντησε πως έχει τραβήξει φωτογραφίες και από την νέα του ταινία, Bugonia, το αγγλόφωνο remake της νοτιοκορεάτικης Save the Green Planet, η οποία θα κυκλοφορήσει στις 7 Νοεμβρίου. Η έκθεση φωτογραφίας στις ΗΠΑ θα συνεχιστεί μέχρι 24 Μαΐου.
ΣΧΟΛΙΑ
Εμφάνιση σχολίων