Το περασμένο καλοκαίρι

Το περασμένο καλοκαίρι - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η Anne είναι μια επιτυχημένη δικηγόρος που ζει με τον σύζυγο και τις δυο τους κόρες. Όταν o Théo, ο 17χρονος γιος του άντρα της από τον προηγούμενο γάμο του, μετακομίζει στο σπίτι τους, η Anne θα ξεκινήσει μια παθιασμένη σχέση μαζί του, θέτοντας σε κίνδυνο την καριέρα και την οικογενειακή της ζωή.

Άποψη: Υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα στο φετινό Φεστιβάλ Καννών, η ταινία "Last Summer" της Catherine Breillat είναι ένα αντι-ρομάντζο βασισμένο στο δανέζικο δράμα του 2019 "Queen of Hearts". Η σχέση μεταξύ μιας δικηγόρου και του 17χρονου θετού γιου της είναι μια μεγάλη προδοσία -του γάμου της, των γονικών της ευθυνών, όλων όσων πρεσβεύει ως δικηγόρος- αλλά αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με το πώς η 50χρονη ηρωίδα θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτού του παράνομου δεσμού, που γίνεται πιο επικίνδυνος μέσα στο απρόβλεπτό του.

Η σκηνοθέτης, δεν αποφεύγει τη σεξουαλικότητα στην οθόνη, απεικονίζει χωρίς να κρίνει, αφήνοντας την πράξη να προκαλέσει όποια αντίδραση μπορεί να προκαλέσει στο κοινό. Προκαλώντας ενεργά το ανδρικό βλέμμα, η Breillat προβάλει τη γυναικεία ευχαρίστηση, ενώ αναγνωρίζει ότι και αυτή μπορεί να είναι προβληματική. Τα ζητήματα συναίνεσης γίνονται τροφή για σκέψη, παρότι στα μάτια ενός δικαστηρίου αυτό θα θεωρούνταν σχεδόν σίγουρα βιασμός.

Η Breillat επενδύει κάθε στιγμή με έντονη ιδιαιτερότητα. Δεν κωδικοποιεί οπτικά το σεξ της Anne με τον Théo ως πιο συναρπαστικό από ό,τι με τον Pierre. Στην πραγματικότητα, δεν διαφοροποιεί σχεδόν καθόλου το σεξ, αλλά και ούτε αποφύγει το γεγονός ότι ο Théo είναι ένα αγόρι. Τα κοντινά πλάνα αυτού του χαριτωμένου παιδικού προσώπου που φιλάει μια ενήλικη γυναίκα είναι αναπόφευκτα creepy.

O Samuel Kircher δίνει μια αξιοσημείωτη ερμηνεία, δημιουργώντας έναν αληθινό, ατίθασο έφηβο που αποζητά την προσοχή, ενώ η Léa Drucker παίζει τις σκηνές της με το αγόρι σαν ο χρόνος που περνάει η Anne με τον Théo να την κάνει να νιώθει ξανά στην ηλικία του.

Συνολικά, αυτή η γοητευτική ανατομία μιας απαγορευμένης σχέσης είναι τόσο ερωτική, όσο και άβολη, αλλά σίγουρα βρίσκει τρόπο να μας παρασύρει στον σύμπαν των ηρώων.

Το καλοκαιρινό, εξοχικό σκηνικό ανάβει τα αίματα. Με τον ερχομό του χειμώνα έρχεται μοιραία και η συνειδητοποίηση της κατάστασης για όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτό το τρίο που έχοντας δοκιμάσει τα όριά τους, ξέρουν, πλέον, πολύ καλά πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να φτάσουν και τι είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν.

Πρώτη δημοσίευση: 18 Απριλίου 2024, 13:02
Ενημέρωση: 25 Απριλίου 2024, 00:29
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Το περασμένο καλοκαίρι (L'été dernier)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
104
Εταιρία διανομής: 
Release: 
18 Απριλίου 2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos