Νύχτες Πρεμιέρας 2023: "Slow" - Κριτική

Δημοσίευση: 6 Οκτ. 2023, 12:07
Συντάκτης:

Σύνοψη: Μια νεαρή δασκάλα χορού νομίζει ότι βρήκε τον ιδανικό σύντροφο στο πρόσωπο ενός ελκυστικού διερμηνέα για κωφούς. Μόνο που εκείνος της γνωστοποιεί ότι είναι δυστυχώς ασεξουαλικός, άρα η όποια προοπτική μεταξύ τους είναι εξ ορισμού προβληματική. Καθώς, όμως, εμφανώς ταιριάζουν πάρα πολύ, αποφασίζουν να το προσπαθήσουν.

<a href="/nea/oi-nyhtes-premieras-provaloyn-ton-nono-ii-psifiaka-apokatestimeno/69750">Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλουν τον Νονό ΙΙ ψηφιακά αποκατεστημένο</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλουν τον Νονό ΙΙ ψηφιακά αποκατεστημένο

Άποψη: Η Marija Kavtaradze παρουσιάζει το όμορφο και ποιητικό της δράμα που επικεντρώνεται στις ζωές δύο ανθρώπων, μιας αφοσιωμένης χορεύτριας που βοηθάει τους μαθητές της να μάθουν την απελευθερωτική δύναμη της κίνησης, και του διερμηνέα νοηματικής γλώσσας που εκείνη συναντά σε μια από τις κοινωνικές πρωτοβουλίες της.

Το ζευγάρι φαίνεται να έχει μια μοναδική χημεία και αναπτύσσει μια σχέση που μπορεί να μην είναι συμβατική με την έννοια που συνηθίζουμε να αντιλαμβανόμαστε τις ερωτικές σχέσεις, αλλά είναι σαφώς δική τους, βγαλμένη από ένα πολύ βαθύτερο μέρος συναισθηματικής και ψυχολογικής επιθυμίας.

Σε αυτήν τη δεύτερη μεγάλου μήκους σκηνοθετική της προσπάθεια, η Kavtaradze φιλοτεχνεί όμορφες στιγμές και αναδεικνύει τρυφερές λεπτομέρειες της σχέσης των δύο ηρώων. Το σενάριο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, με τις πιο παθιασμένες στιγμές να προκύπτουν όταν η Elena και ο Dovydas συνδέονται σε ένα βαθιά διανοητικό και συναισθηματικό επίπεδο. Οι λίγες σκηνές σεξουαλικότητας είναι σκόπιμα καχεκτικές και αμήχανες, χωρίς πάθος και αποχρώσεις, κάτι που στέκεται σε πλήρη αντίθεση με την έντονα συναισθηματική καθημερινότητά τους.

Η κίνηση του χορού είναι μια ακόμα ενδιαφέρουσα πτυχή αυτής της ταινίας, η οποία συσχετίζει τη σωματική δραστηριότητα με τις εσωτερικές διεργασίες του κάθε χαρακτήρα, ιδιαίτερα όταν και οι δύο χρησιμοποιούν  τα σώματά τους για να επικοινωνήσουν.

Η Greta Grineviciute και ο Kestutis Cicenas είναι φυσικοί, ελκυστικοί και δημιουργούν μια υπέροχη επαφή μεταξύ τους, που πείθει για την αγάπη που οι δύο αυτοί ήρωες μοιράζονται. Φτάνει, όμως, μόνο η αγάπη;

Όλα τελικά καταλήγουν στο ερώτημα το οποίο καλούνται να απαντήσουν κάποια στιγμή όλα τα ζευγάρια -σεξουαλικά ενεργά και μη. Η ταινία δίνει τροφή για σκέψη σχετικά με την αξία των σχέσεων, του σεξ και της συντροφικότητας αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και χωρίς να παίρνει θέση. Δεν ξεφεύγει, όμως, από το reality check που -όπως θα γινόταν και εκτός οθόνης- θα αναγκάσει την Elena και τον Dovydas να αποφασίσουν μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν.

To ΜΟVE IT καλύπτει τις Νύχτες Πρεμιέρας για 14η χρονιά και καταγράφει όλα όσα συμβαίνουν εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

strangers, από την Spentzos strangers, από την Spentzos