Nύχτες Πρεμιέρας 2023: "Queendom" - Κριτική

Δημοσίευση: 1 Οκτ. 2023, 13:08
Συντάκτης:

Σύνοψη: To Τζένα Μάρβιν είναι ένα νεαρό drag performer σ’ έναν κόσμο εχθρικό για όσους/ες/@ του μοιάζουν: τη Ρωσία του σήμερα. Και το “Queendom” είναι η συγκλονιστική καταγραφή του κόστους που κάποιοι πληρώνουν για να είναι απλά ο εαυτός τους.

<a href="/nea/oi-nyhtes-premieras-provaloyn-ton-nono-ii-psifiaka-apokatestimeno/69750">Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλουν τον Νονό ΙΙ ψηφιακά αποκατεστημένο</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλουν τον Νονό ΙΙ ψηφιακά αποκατεστημένο

Γνώμη: Πολλά ντοκιμαντέρ χαρακτηρίζονται συχνά ως “επίκαιρα”. Το “Queendom”, το δεύτερο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της Ρωσίδας Άνια Γκανλντάνοβα (“Out of Place”) είναι επίκαιρο, αλλά είναι και κάτι άλλο: είναι απαραίτητο!

Μέσα από την ιστορία του Τζένα Μάρβιν, ενός πλάσματος αστείρευτου ταλέντου που μπλέκει το drag performance με τη διαμαρτυρία, σε μία Ρωσία όπου υπογράφεις χαρτί ως φοιτητής ότι απαγορεύεται να διαδηλώνεις, η Γκαλντάνοβα παραδίδει ένα, σε στιγμές, συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που βλέπεται απνευστί και με έναν κόμπο να δημιουργείται στο στομάχι, εάν δεν γνωρίζεις την κατάληξή του.

Η Γκαλντάνοβα ξέρει πολύ καλά πού και πότε να στρέψει τον φακό της, παρεμβάλλοντας στιγμιότυπα από την καθημερινότητα του Τζένα με σεκάνς όπου το παρακολουθούμε, ενδεδυμένο τις ευφάνταστες μεταμφιέσεις του, σε απόκοσμα τοπία της Ρωσίας, μιας χώρας που φαίνεται παγωμένη ανάμεσα στο παρελθόν της και το τρομακτικό παρόν της.

Ένα παρόν όπου ένας άνθρωπος, με το όνομα Βλαντιμίρ Πούτιν, καθορίζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλάζοντας το Σύνταγμα σύμφωνα με τις διαθέσεις και τα συμφέροντά του, στέλνοντας κόσμο σ’ έναν πόλεμο στον οποίο δεν έχουν ούτε το δικαίωμα να αντιταχθούν και κηρύσσοντας παράνομη την ομοφυλοφιλία.

Κι η Γκαλντάνοβα, με μία αξιοθαύμαστη σκηνοθετική ωριμότητα, καταφέρνει να αιχμαλωτίσει τόσο το άτομο όσο και το σύνολο, δημιουργώντας ένα ντοκιμαντέρ που σε θυμώνει, σε αγχώνει και, εν τέλει, σου μένει καρφωμένο στο θυμικό μέρες μετά τη θέασή του.

Το “Queendom” είναι ένας μικρός θρίαμβος και αξίζει, με το παραπάνω, να το προσθέσετε στη λίστα σας με τις ταινίες που θα παρακολουθήσετε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας.

To ΜΟVE IT καλύπτει τις Νύχτες Πρεμιέρας για 14η χρονιά και καταγράφει όλα όσα συμβαίνουν εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

strangers, από την Spentzos strangers, από την Spentzos