Νύχτες 2023: "Copenhagen does not exist" - Κριτική

Δημοσίευση: 8 Οκτ. 2023, 15:28
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η νεαρή Άιντα εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος. Προσπαθώντας να ξεδιαλύνουν το μυστήριο της εξαφάνισής της, ο πατέρας και ο αδελφός της κρατούν τον φίλο της σε ένα άδειο διαμέρισμα, ανακρίνοντάς τον ξανά και ξανά για τη φύση της σχέσης τους και τις τελευταίες της κινήσεις. Πόσα από τα λεγόμενά του, όμως, είναι αληθή;

<a href="/nea/oi-nyhtes-premieras-provaloyn-ton-nono-ii-psifiaka-apokatestimeno/69750">Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλουν τον Νονό ΙΙ ψηφιακά αποκατεστημένο</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλουν τον Νονό ΙΙ ψηφιακά αποκατεστημένο

Άποψη: Στον Χειρότερο Άνθρωπο του Κόσμου, παρατηρούμε εύστοχα την ζωή μιας σύγχρονης γυναίκας που καλείται να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του ρόλου της. Αυτή την φορά ο σεναριογράφος της ταινίας, Eskil Vogt, αναμετριέται με το παρελθόν μιας γυναίκας μιας και εκείνη είναι απούσα.

Εξαφανισμένη; Νεκρή; Είναι κάτι που ο σεναριογράφος, βασισμένος φυσικά στην νουβέλα Sander του 1998 του Terje Holtet Larsen, αφήνει να αποσαφηνιστεί αρκετά νωρίς, με το όλο μυστήριο γρήγορα να χάνει την αχλή του και κινείται σε πολύ πιο προβλέψιμα μονοπάτια από όσο αφήνει η πλοκή να εννοηθεί.

 Με αρκετά φλας μπακ και μια χρονική ανακολουθία που δεν βασίζεται στην γραμμική αφήγηση αλλά σε μια συμπλοκή του παρόντος και της ανάκρισης του συντρόφου της νεαρής και του παρελθόντος της κοινής τους πορείας που οδήγησε σε αυτό το τέλος, η Κοπεγχάγη λειτουργεί σε ένα πιο ρεαλιστικό πλαίσιο και λιγότερο υπαρξιστικό και βαθύ.

Απουσιάζει και ο Joachim Trier από την σκηνοθεσία, με τον οποίο ο σεναριογράφος έχει συνεργαστεί αρκετές φορές, και ο Martin Skovbjerg στην δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του εστιάζει περισσότερο στην αισθητική του σκανδιναβικού αστυνομικού θρίλερ και όχι τόσο στην ουσία.

Μια μελαγχολία απότοκη του Ρομαντισμού του 19ου αιώνα, για λόγους που δεν μπορούμε να αναλύσουμε παραπάνω για την αποφυγή spoilers, αλλά μπορούμε να πούμε ότι υιοθετεί μοτίβα του συγκεκριμένου κινήματος, πολύ δημοφιλή και πολύ επικίνδυνα, ως προς την ρομαντικοποίηση τοξικών στοιχείων σε μια σχέση.

Άλλωστε αυτό που έρχεται στην επιφάνεια είναι ακριβώς αυτή η σύνθετη, σκοτεινή και εν τέλει τοξική σχέση ενός αλληλοχειρισμού κάνοντας τους ήρωες να μην μοιάζουν σε άγιους και ένοχους, αποφεύγοντας τον εύκολο σεναριακό μανιχαϊσμό.

Σίγουρα οι ερμηνείες των δύο ηθοποιών -Angela Bundalovic και Jonas Holst Schmidt- συμβάλλουν σε ένα θετικό αποτύπωμα, αν και αυτή η αβάσταχτη και σιωπηλή μελαγχολία ανθρώπων σε ένα πιο φεστιβαλικών αποχρώσεων σινεμά έχει γίνει μανιέρα, πολλές φορές άνευ νοήματος.

To ΜΟVE IT καλύπτει τις Νύχτες Πρεμιέρας για 14η χρονιά και καταγράφει όλα όσα συμβαίνουν εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Suncoast

Suncoast

Θα το βρείτε: Disney+

Σύνοψη: Η 17χρονη Ντόρις έχει αφιερώσει σημαντικό μέρος της παιδικής κι εφηβικής της ηλικίας...
4 ώρες
strangers, από την Spentzos strangers, από την Spentzos